Aktualne novice

Zakaj nočemo gensko spremenjenih organizmov?

dodano: 24.8.2008

septembrske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Trideset let GSO je več kot dovolj

Pridelek se ni povečal. Nasprotno, pridelek GS soje je v primerjavi z običajno sojo do 20 % manjši, medtem ko so posevki GS bombaža v Indiji skoraj v celoti propadli.

Prav tako se ni zmanjšala poraba pesticidov. Nasprotno, zaradi GS poljščin se je poraba pesticidov v ZDA med letoma 1996 in 2003 povečala za 22.650 ton.
Britanska raziskava FSEs o vplivu GSO na ekosisteme (do sedaj najobsežnejša tovrstna raziskava na svetu, op. prev.) je pokazala, da GS posevki škodujejo rastlinam in živalim.

Zaradi škodljivcev, odpornih proti pesticidu Bt, in zaradi "superplevelov", odpornih proti herbicidu Roundup, so GS poljščine postale praktično neuporabne, saj so izgubile dve svoji najpomembnejši značilnosti.
V Južni Ameriki so zaradi posevkov gensko manipulirane soje uničena obširna področja obdelovalnih površin, gozdov in pampe. Samo v Argentini je uničenih 15 milijonov hektarov. Položaj se utegne še poslabšati z naraščanjem povpraševanja po biogorivu.

Med letoma 1993 in 2003 je kar 100.000 indijskih pridelovalcev bombaža naredilo samomor (zaradi dolgov v katere jih je potisnila slaba letina gensko spremenjenega bombaža). Od leta 2004 dalje je vsako leto naredilo samomor povprečno 16.000 kmetov.

Pokazala se je povezava med gensko spremenjeno hrano in krmo ter boleznimi in smrtnimi primeri – tako pri laboratorijskih poskusih kot na terenu.
Herbicid Roundup je smrtonosen za žabe ter strupen za celice placente in zarodka pri človeku. Roundup uporabljajo pri več kot 80 % vseh GS poljščin na svetu.

Transgena kontaminacija je neizogibna. Raziskovalci odkrivajo cvetni prah GSO na običajnih rastlinah iste vrste in na divje rastočih sorodnih rastlinah do oddaljenosti 21 kilometrov.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.