Aktualne novice

Povpraševanje in ponudba po ekoizdelkih v Sloveniji

dodano: 2.9.2008

septembrske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

PO PROIZVODNJI NA DNU
Dve leti kasneje lahko iz poročila IFOAM za 2008 razberemo, da v Sloveniji »vozimo vzvratno«. Kljub skoraj osem odstotnemu povečanju eko površin so se obdelovalne površine v resnici zmanjšale. Odstotek ekoloških obdelovalnih površin je tako padel na 8,84 % vseh eko površin.
Kako je mogoče, da imajo v drugih državah od 30 do celo 90 % vseh eko površin poraščenih z žiti, sadjem in zelenjavo, mi pa znamo na ekološki način »obdelati« le pašnike? Ali potrebujemo boljši dokaz o zgrešeni svetovalni politiki? Kako naj pričakujemo, da bodo isti svetovalci, ki so do včeraj znali svetovati le uporabo kemije, danes znali svetovati eko kmetom, kako do dobrih pridelkov brez kemije?
Spremembe v kmetijsko-gozdarski zbornici, ki je zadnji monopol v državi, so nujnost, če se želimo premakniti z mrtve točke. Ko beremo, s kakšnimi koraki se Evropa premika v smer ekopridelave, lahko začutimo le globoko žalost, da naši politiki še niti dojeli niso, kakšna je strateška pomembnost čim hitrejše usmeritve v ekološko pridelavo.

PO POVPRAŠEVANJU V VRHU
Mednarodni inštitut FiBL uvršča Slovenijo in Češko med države z najhitreje rastočim povpraševanjem po eko izdelkih (ocenjeno na prebivalca). Količinsko pa so najhitreje rastoči trgi v ZDA, Veliki Britaniji in na Švedskem. Po podatkih združenja eko pridelovalcev in trgovine BNN (Organic producers and Traders Association) je trg eko izdelkov v letu 2007 zabeležil 14-odstotno rast. Izraženo v dolarjih je to 5 milijard dolarjev rasti oziroma skupno 40 milijard dolarjev prodanih izdelkov v letu 2007.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.