Aktualne novice

Razvodenela kemična zakonodaja

dodano: 4.9.2008

septembrske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Zaradi intenzivnega lobiranja kemične industrije (takega v EU ne pomnijo) je končno besedilo zakonodaje le senca prvotnega predloga, kar pomeni, da REACH ne bo mogel izpolniti osnovnega cilja – zavarovanja okolja in zdravja ljudi. Tako so poročila o kemijski varnosti obvezna le za tretjino od 30.000 kemikalij, ki so bile prvotno zajete v REACH-u. Manj strogi so tudi postopki za izdajo dovoljenj za uporabo najnevarnejših snovi.

Eno leto po sprejetju zakonodaje so julija 2008 začeli veljati tudi podzakonski akti, ki določajo postopke registracije, ocenjevanja in odobritve uporabe. Okoljske organizacije ocenjujejo, da je v zakonodaji precej vrzeli in pomanjkljivosti, poleg tega pa je uredba zelo občutljiva glede nadaljnjega zniževanja kriterijev.

Za uspeh ali neuspeh REACH-a bo zelo pomembno delovanje nove Evropske agencije za kemikalije v Helsinkih, ki je začela delovati junija letos. Le pod pogojem, da bodo agencijo vodili ljudje brez konflikta interesov, da bo nevladnim organizacijam omogočena vloga opazovalcev in da se bodo odločitve sprejemale transparentno, lahko upamo na dejansko izboljšanje stanja. Do tja pa je še dolga pot.

(Povzeto po poročilu Barbare Skaberne, vodje projektov pri Umanoteri, slovenski fundaciji za trajnostni razvoj.)<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.