Aktualne novice

David proti Goljatu

dodano: 8.9.2008

septembrske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Amalgami »končno« niso varni
Tako je 12 nevladnih organizacij sprožilo tožbo proti FDA zaradi amalgamskih zalivk in doseglo, da je FDA končno odstopila od svojih izjav o varnosti amalgamov. Sodišče je ob tem razsodilo, da bodo v roku leta dni morali amalgamske zalivke na novo opredeliti, kar pomeni določiti tudi mejne vrednosti, ki predstavljajo tveganje.

Coca Cola in Pepsi pod pritiskom nevladnikov
V Centru za znanost v javnem interesu pa so se lotili kola pijač in v sodelovanju s potrošniškimi nevladnimi organizacijami v 20 državah začeli s kampanjo za zmanjšanje porabe gaziranih osvežilnih pijač. Na največje ponudnike, na Pepsi in Coca Colo, pritiskajo z zahtevami, naj prenehajo z zavajajočim oglaševanjem, namenjenim otrokom, in tako prispevajo k zmanjševanju otroške debelosti in drugih težav.

Farmacija financira »pozabljive« znanstvenike
V ZDA odmeva kongresna preiskava zoper znanstvenike, ki so pozabili prijaviti svoje prejemke s strani farmacevtskih podjetij. Senator Charles E. Grassley opozarja na luknje v zakonodaji, ki omogočajo, da kapital farmacevtskih družb vpliva na mnenja znanstvenikov, ki se predstavljajo kot neodvisni. Tako so na primer že ugotovili, da je dr. Joseph Biederman, ena izmed vodilnih avtoritet na področju otroške psihiatrije, »pozabil« prijaviti 1,6 milijona dolarjev, ki jih je dobil od vodilnih farmacevtskih družb. Zanimivo je, da sta pod njegovim vplivom diagnoza bipolarnih motenj pri otrocih in predpisovanje zdravil, ki naj bi jo zdravilo, v desetih letih porasla za štiridesetkrat!

Obsežnejše članke na omenjene teme lahko preberete na spletni strani www.zazdravje.net v rubriki Skupaj razkrivamo.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.