Aktualne novice

Nečista čistila

dodano: 9.9.2008

septembrske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Večina ljudi ne ve, da je pri konvencionalnih čistilnih sredstvih spornih kakšnih 10 % sestavin. 95% biološko razgradljivo tako lahko pomeni, da je v preostalih petih odstotkih skrito še precej naravi in človeku neprijaznih kemikalij. Zato boste tudi na tem področju morali brati pazljiveje.

Ko gre za čiščenje, smo porabniki precej neprevidni in običajno razmišljamo, da je prva hrana, sledi ji kozmetika, čistila pa bomo zamenjali nekega lepega dne, ko bomo premožnejši in ko bodo že obstajala takšna, ki bodo vse opravila v sekundi in z bleščečim rezultatom.

Ne zavedamo se, da sredstva za čiščenje v gospodinjstvih vsebujejo veliko pesticidov, le da so jih za ta namen preimenovali v biocide.

Raziskave so pokazale, da otroci največji delež pesticidov zaužijejo doma (in ne zunaj). Z ročicami se dotikajo (in jih  potem neumite nesejo v usta) vsega, kar ste nanesli na tla, preproge, stene, zavese,… Tenzidi, ki naredijo perilo tako mehko, pa ne ostanejo na površini tkanine, temveč mehčajo tudi našo kožo, še posebej otroško. Ne slepite se, da pomivalni stroj ali mi pri ročnem pomivanju popolnoma odstranimo pralna sredstva. Precej tega, s čimer pomivate, tudi pojeste, zato naj vam ne bo vseeno. Če nočete, na primer, solate z detergentom, bodite pozorni, s čim pomivate. Dišave, ki prikrivajo agresivne snovi, so med najnevarnejšimi alergeni, ki jih najdemo v gospodinjstvu.  Vse našteto dokazuje, da uporaba naravnih čistil ni le skrb za okolje, temveč predvsem zaščita lastnega zdravja.

Na trgu je vse večja izbira  zares 100% naravnih in učinkovitih sredstev za vse namene. Le poiskati jih je treba in pazljivo brati drobni tisk, da ne bi vašega dobrega namena zlorabili  prodajalci polepšane kemije.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.