Aktualne novice

Nečista čistila

dodano: 9.9.2008

septembrske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Večina ljudi ne ve, da je pri konvencionalnih čistilnih sredstvih spornih kakšnih 10 % sestavin. 95% biološko razgradljivo tako lahko pomeni, da je v preostalih petih odstotkih skrito še precej naravi in človeku neprijaznih kemikalij. Zato boste tudi na tem področju morali brati pazljiveje.

Ko gre za čiščenje, smo porabniki precej neprevidni in običajno razmišljamo, da je prva hrana, sledi ji kozmetika, čistila pa bomo zamenjali nekega lepega dne, ko bomo premožnejši in ko bodo že obstajala takšna, ki bodo vse opravila v sekundi in z bleščečim rezultatom.

Ne zavedamo se, da sredstva za čiščenje v gospodinjstvih vsebujejo veliko pesticidov, le da so jih za ta namen preimenovali v biocide.

Raziskave so pokazale, da otroci največji delež pesticidov zaužijejo doma (in ne zunaj). Z ročicami se dotikajo (in jih  potem neumite nesejo v usta) vsega, kar ste nanesli na tla, preproge, stene, zavese,… Tenzidi, ki naredijo perilo tako mehko, pa ne ostanejo na površini tkanine, temveč mehčajo tudi našo kožo, še posebej otroško. Ne slepite se, da pomivalni stroj ali mi pri ročnem pomivanju popolnoma odstranimo pralna sredstva. Precej tega, s čimer pomivate, tudi pojeste, zato naj vam ne bo vseeno. Če nočete, na primer, solate z detergentom, bodite pozorni, s čim pomivate. Dišave, ki prikrivajo agresivne snovi, so med najnevarnejšimi alergeni, ki jih najdemo v gospodinjstvu.  Vse našteto dokazuje, da uporaba naravnih čistil ni le skrb za okolje, temveč predvsem zaščita lastnega zdravja.

Na trgu je vse večja izbira  zares 100% naravnih in učinkovitih sredstev za vse namene. Le poiskati jih je treba in pazljivo brati drobni tisk, da ne bi vašega dobrega namena zlorabili  prodajalci polepšane kemije.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: