Aktualne novice

Kaj se skriva za stresom?

dodano: 29.9.2008

uvodnik oktobrskih novic Skupaj za zdravje človeka in naraveUstvarja se vtis, da je stres nekaj, kar prihaja od zunaj in se iz leta v leto stopnjuje, kot da bi šlo za izpuste CO2 ali ozonske luknje.

Če nas stres že toliko izčrpava in celo vpliva na naše zdravje – kar je res –, je zanimivo, da tako malo časa posvečamo temu, da bi ga razumeli in obvladali. Vse razlage, ki jih poslušamo, so posledične. Farmacijo zanima, kaj se po stresu dogaja v naših organih in živčevju ter kako različne snovi to dogajanje lahko zatrejo ali vsaj omilijo simptome, ki nas opozarjajo na nepravilnosti. Na drugi strani nam ponujajo fitnes in wellness storitve, ki sicer brez kemije prav tako služijo s tem, da sprostijo tisto, kar smo zategnili, napeli, pretegnili ali izčrpali do skrajnosti. Nihče pa se ne posveča temu, zakaj se mehanizem stresa sploh sproži.

Zato se nam je zdelo vredno te novice posvetiti tej temi. Če boste ozavestili vzroke, se vam ne bo treba ukvarjati s posledicami. Če pa že posegate po »kurativi«, je dobro vedeti, kaj bo le dolilo olja na ogenj in kaj ga lahko gasi ter kakšne so posledice uživanja snovi, po katerih tako radi posegamo, ko smo »pod stresom«.
Te novice smo za vas pripravili Rajko Škarič, Adriana Dolinar, Matjaž Kološa, Katja Podergajs, Damjana Goter in Sanja Lončar.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: