Aktualne novice

Kaj se skriva za stresom?

dodano: 29.9.2008

uvodnik oktobrskih novic Skupaj za zdravje človeka in naraveUstvarja se vtis, da je stres nekaj, kar prihaja od zunaj in se iz leta v leto stopnjuje, kot da bi šlo za izpuste CO2 ali ozonske luknje.

Če nas stres že toliko izčrpava in celo vpliva na naše zdravje – kar je res –, je zanimivo, da tako malo časa posvečamo temu, da bi ga razumeli in obvladali. Vse razlage, ki jih poslušamo, so posledične. Farmacijo zanima, kaj se po stresu dogaja v naših organih in živčevju ter kako različne snovi to dogajanje lahko zatrejo ali vsaj omilijo simptome, ki nas opozarjajo na nepravilnosti. Na drugi strani nam ponujajo fitnes in wellness storitve, ki sicer brez kemije prav tako služijo s tem, da sprostijo tisto, kar smo zategnili, napeli, pretegnili ali izčrpali do skrajnosti. Nihče pa se ne posveča temu, zakaj se mehanizem stresa sploh sproži.

Zato se nam je zdelo vredno te novice posvetiti tej temi. Če boste ozavestili vzroke, se vam ne bo treba ukvarjati s posledicami. Če pa že posegate po »kurativi«, je dobro vedeti, kaj bo le dolilo olja na ogenj in kaj ga lahko gasi ter kakšne so posledice uživanja snovi, po katerih tako radi posegamo, ko smo »pod stresom«.
Te novice smo za vas pripravili Rajko Škarič, Adriana Dolinar, Matjaž Kološa, Katja Podergajs, Damjana Goter in Sanja Lončar.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.