Aktualne novice

Gasite požar z bencinom?

dodano: 1.10.2008

oktobrske novice Skupaj za zdravje človeka in narave


PRVI UKREP – VODA
Ne pozabite, da pritisk, ki ga ustvarja stres, čuti celo telo. Vaše celice so kot ožeta goba in se počutijo kot riba na suhem. Prej ko jih napojite, manjše bodo poškodbe, manjša bo zakisanost in lažje se bo vaše telo odzvalo na povečane zahteve, ki jih terja stanje stresa. Vsaka stresna situacija nam v trenutku izžame do pol litra vode. Eni to izgubo začutite kot pot, ki vas ob takšnih situacijah oblije, pri drugih ta voda izpuhti bolj neopazno. Če veste, da je pred vami stresna situacija (težek sestanek, izpit, sodišče, razprava s partnerjem …) preventivno spijte pol litra vode.
Če boste namesto vode pili kavo ali gazirane pijače, boste telo le dodatno oželi in še bolj vznemirili živčevje.

DRUGI UKREP – HRANILA
Stres dobesedno pokuri dragocene vitamine in rudnine. Poraba vitaminov C, A in E postane nekajkrat večja, kot je normalno, na udaru pa so tudi vitamini skupine B, ki jih nujno potrebujejo možgani in živčevje.
Če ob stresu še kakšnega pokadite ali pijete alkoholne pijače in kavo, bodo dehidracija, zakisanje in izguba nujnih hranil še toliko hitrejši.
Največja roparica, po kateri posegamo v stanju stresa, pa je sladkor. Ne le, da vas bo zakisal, pobral vam bo ravno tiste vitamine, ki jih potrebujete za obvladovanje stresa. Zato se v stanju stresa sladkajte s suhim sadjem. Če že morate, dodajte v pijače in sladice le naravna sladila, kot so melasa ali agavin, javorjev in jabolčni sirup.

TRETJI UKREP – RAZKISANJE
Četudi uživate zdravo hrano, lahko z lakmusovimi lističi ugotovite, da vas bo stresna situacija vedno znova zakisala. Kako do tega pride, če uživate dovolj alkalne hrane? Glavni razlog je to, da pri stresu gibanje organov, dihanje in s tem tudi razstrupljanje celic ne poteka normalno. Plitvo dihanje ne more prečistiti pljuč zato ogljikova kislina ostaja v telesu. Dehidracija pa onemogoča normalno gibanje limfe, pa tudi kri je v tem primeru bolj gosta, kar vse skupaj le kopiči strupe. Pri stresu bodite zato pozorni na dodatne potrebe po kisiku, vodi in alkalno delujočih živilih.   
Nekateri zmotno menijo, da bodo s telovadbo, fitnesom ali kakršnimkoli drugim športom telo sprostili. Napaka! V stanju stresa je telo zategnjeno, kar hitro pripelje do poškodb. Najprej se sprostite, potem zmerno telovadite. Ne pozabite, da večje telesne napore telo doživlja kot dodatni stres.
Na področju prehrane kombinacija lanenega olja in skute dobesedno uvaja kisik v celice, odlično delujejo tudi živila in prehranska dopolnila, ki vsebujejo visok odstotek klorofila.

ČETRTI UKREP – KREPITEV IMUNOSTI
Mogoče ste že opazili, da prehladi, herpes, beli tok ali druge zdravstvene težave nastopijo neposredno po stresnih situacijah. Očitno stres ustvarja razpoko v imunskem sistemu in omogoči razcvet virusov, bakterij ali glivic, ki jih ima telo v normalnih okoliščinah pod kontrolo.
Če to že veste, potem lahko ukrepate pravočasno in svojem imunskem sistemu pripeljete nekaj pomoči, še preden težava postane opazna. Alkoholni izvleček echinaceje, probiotiki, alge, gobe šitake, ingver, propolis, česen, čemaž in druge snovi, ki delujejo spodbudno na naš imunski sistem, bodo lahko pogasile ogenj, da ne preraste v požar.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: