Aktualne novice

Kratke novice na temo otrok

dodano: 7.10.2008

oktobrske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Otroci pod stresom!

Motite se, če menite, da je stres »privilegij« odraslih.
Tudi otroci so pod stresom. Čutijo naš nemir, ko pridemo izčrpani iz službe, bombardiramo jih s svojimi razumskimi pričakovanji, šola pa jih dobesedno trenira, da ubijejo svoj čut za resničnost in celoto ter sprejmejo sliko sveta, ki je »popredalčkana« in v kateri so najbolj pomembni datumi, imena in definicije.
Ob tem so praviloma dehidrirani, žejo pa gasijo z vse več gaziranih in kofeinskih pijač. Zaradi pretiranega sladkanja so zakisani, primanjkuje jim potrebnih hranil in kažejo vse znake hipoglikemičnosti.
Vse skupaj pelje v kopico kroničnih bolezni, ki terjajo vse več zdravil in vodijo v še globlje neravnovesje. Otroške bolezni niso več rezervirane le za začetna leta. Vse več je otrok, ki jih bodo zaznamovale za vse življenje.
Najhuje je v ZDA, kjer ugotavljajo, da bodo imele sedanje generacije otrok krajšo življenjsko dobo od lastnih staršev. A tudi pri nas je otroško zdravje vse slabše.

Najslabši izdelki prav za otroke
Pogosto so prav izdelki, ki nam v reklamah obljubljajo kopico dodanih vitaminov in mineralov, celostno gledano najslabša izbira za otroke. Preden svojemu otroku kupite za zajtrk žitarice, preverite, koliko je v izdelku sladkorja oziroma ogljikovih hidratov, ali so vitamini sintetični ali naravni in ali so rudnine organskega izvora.
Vse preveč je izdelkov, v katerih so najbolj škodljivi sladkorji in maščobe le »začinjeni« s telesu nekoristnimi mletimi kamni, potem pa vam razglašajo, kako bogati so s kalcijem, magnezijem in drugimi  koristnimi rudninami.
Na testiranju, ki ga opravlja revija Öko test, noben žitni izdelek za zajtrk ni dobil ocene zelo dobro. Eko ponudniki so se prebili do ocene dobro. Vse ostalo je končalo s precej slabšimi ocenami, ker so ugotovili, da gre le za lepo pobarvane in odišavljene ogljikove hidrate z dodatkom vprašljivih vitaminov in mineralov. Zakaj bi namenjali svoj denar takšnim prevaram?
Ponudite otroku raje skuhane kaše ali izkosmičena naravna žita z naravnim sušenim sadjem. Je ceneje in bolj zdravo!

Čipsi so tvegana zabava
Öko test Julij 2008 je vzel pod drobnogled ponudbo čipsov in ugotovil, da si niti eden ne zasluži ocene dobro ali zelo dobro.
Škodljive akrilamide so našli v skoraj vseh izdelkih, vključno z eko ponudniki. Večina je presegala tudi dovoljene količine transmaščobnih kislin, za katere vemo, da povzročajo dvig holesterola. Med najslabše ocenjenimi najdemo tudi pri nas zelo močno oglaševane blagovne znamke kot so: Chio Chips Paprika, Bravo čips Paprika in čipse, ki jih ponujajo diskonti Edeka in Plus.
Če ste živčni, začnite raje grizljati jedrca in suho sadje. Ne pravijo jim zastonj »hrana za študente«. Možgani vam bodo delovali bolje, želodec pa vas ne bo preklinjal.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.