Aktualne novice

Zdravimo, blažimo ali le prikrivamo?

dodano: 3.11.2008

Sanja Lončar (novembrske novice Skupaj za zdravje človeka in narave)Predstavljajte si, da avto pripeljete k mehaniku, ker vam je zagorela lučka za olje. Mehanik na hitro pogleda armaturo v kabini, vzame kladivo in udari po lučki. »Tako, zdaj je v redu. Dvesto evrov prosim«.

Zagotovo ne boste hoteli plačati te »storitve«. Če smo pošteni, kaj takega si sploh ne znamo predstavljati, ko gre za mehanike. Zakaj potem sprejmemo takšno obravnavo še bolj dragocenega »vozila«, našega lastnega telesa?
Kolikokrat ste že doživeli, da vam po tem, ko poveste, katera lučka pri vas gori, zdravnik le napiše recept, v lekarni pa vam dajo »kladivo«, ki bo to lučko ugasnilo?

Kolikokrat ste že doživeli, da vam napišejo recept, ne da bi vedeli, za kaj sploh gre? »Gospa, poskusili bomo s temi tabletami. Če ne bodo prijele, vas bomo napotili na preiskave.« Najprej bomo torej tolkli po lučkah, potem šele ugotavljali, kaj je narobe.

Zakaj je v naši družbi tako veliko zdravljenja brez postavljene diagnoze? Ali temu sploh lahko rečemo zdravljenje, če ne vemo, za kaj gre?
Prehitro bi bilo sklepati, da naša zahodna medicina diagnostike ni sposobna. Res je v svojem necelostnem pogledu na človeka bolj omejena kot tradicionalne celostne medicine, vendar kljub temu premore veliko več tovrstnega znanja, kot ga v praksi uporabljamo v Sloveniji. Zato bomo v novembrski številki poskusili bolj celostno pogledati nekaj težav, s katerimi se soočamo, in tako prispevati – če že ne k spremembam v družbi – vsaj k spremembam v lastnem dojemanju vzrokov in posledic.

Za vse ki sodelujemo v projektu »Skupaj za zdravje človeka in narave« je zdravljenje le sprotno odpravljanje vzrokov in posledic, vse ostalo je zgolj »reprogramiranje dolgov«, ki pelje v globljo krizo in večje težave. << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.