Aktualne novice

Kako kozmetika vpliva na zdravje?

dodano: 16.11.2008

Sanja Lončar (novembrske novice Skupaj za zdravje človeka in narave)

Margaret Weeds, znana zeliščarka, ki prisega na biodinamični način pridelave in razvija preproste, dostopne in popolnoma naravne izdelke.
V redakciji smo bili veseli, da smo ji lahko zastavili nekaj vprašanj s katerimi si že dolgo belimo glave!

Pogosto se srečujemo s podatkom, da kar 60 % sestavin različne kozmetike konča v naših tkivih in organih. Nekateri znanstveniki pa trdijo, da je to močno pretiravanje in da gre za le nekaj odstotkov. Komu verjeti?

Obe strani lahko imata prav. Če pregledujete individualne analize varnosti določenih snovi, se njihova absorbcija giblje od 0 do 100 %. Vse skupaj je odvisno tudi od tipa vaše kože, prisotnosti raznih pospeševalcev vpijanja in drugih snovi.  60 % je povprečna vrednost, do katere so prišli z izračunom sestavin, ki so običajne v izdelkih za nego kože. Če razmišljamo zdravorazumsko, je danes veliko laže razumeti, kako lahko veliko tega pride v naš krvni obtok skozi kožo. Pomislite le na to, kako delujejo hormonski ali nikotinski obliži. 

V rubriki "Skupaj razkrivamo", pod članki "Naravna kozmetika", si preberite nadaljevanje članka z omenjenim naslovom oz. kliknite na http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=96<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: