Aktualne novice

Ftalati nevarni za nerojene fantke

dodano: 6.11.2008

Vir: ETC. novice, št. 335

Matere, ki so v času nosečnosti izpostavljene ftalatom, lahko rodijo fantke z nepopolno razvitimi genitalijami. Tako je pokazala študija, katere rezultate je pred kratkim predstavila profesorica Shanna Swan (University of Rochester, School of Medicine and Dentistry). Raziskava je zajela 106 nosečnic, pri katerih so testirali urin na prisotnost ftalatov.

Čez čas so lahko ugotovili korelacijo med stopnjami ftalatov v materinem telesu in slabšo razvitostjo genitalij pri fantkih.

Ftalati so endokrini disruptor, ki ga najdemo v mnogih vsakodnevnih artiklih, od plastičnih zaves kabin za tuširanje, do pohištva in izdelkov za osebno nego. Telo zaznava ftalate kot hormone, zaradi česar se ftalati lahko vmešajo tudi v razvoj zarodka. Če je fantek v maternici izpostavljen snovem, ki znižujejo testosteron, kot to počno ftalati, bo prišlo do motenj pri primarnem razvoju njegovega reproduktivnega sistema.

Komentar uredništva:
Le certificirani izdelki naravne kozmetike (BDIH, EKO, DEMETER, SOIL ASSOCIATION) so varni pred ftalati. Zato raje ne tvegajte in obvarujte sebe in še nerojene otroke. << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.