Aktualne novice

FDA zavrnila možnost, da razišče povezavo aspartama z rakavimi boleznimi

dodano: 23.7.2007

Italijanski raziskovalci so hranili podgane z večjimi dozami aspartama in jih pustili, da živijo do konca svoje življenske dobe. Obdukcija je pokazala povečani odstotek različnih vrst rakavih bolezni, levkemijo, limfom in rak dojke.
 
Predstavnik FDA Michel Herdon zavrača te rezultate s trditvami, da so rezultati v nasprotju s petimi obstoječimi študijami, ki niso dokazale povezav z rakom.

Michael Jacobson in Centra za znanost v javnem interesu (CSPI) ima za to logično razlago. Študije, katere omenja predstavnik FDA, so narejene tako, da so podgane, na katerih so vršili poskuse, usmrtili po dveh letih. Po njegovem mnenju je študija italjanskih kolegov veliko bolj relevantna, ker se očitno rakave tvorbe razvijajo skozi daljše obdobje.

Tisto, kar je sigurno je, da študija potrjuje povečano tveganje pri jemanju večjih odmerkov aspartama – dvakrat večjih od uradno sprejemljive dnevne doze. Po mnenju CSPI je dnevna doza, ki v ZDA znaša 50 mg na kilogram telesne teže, dosežena že s tem, da otroci spijejo 2,5 pločevink dietnih cola pijač na dan, kar mnogi hitro dosežejo.

Če upoštevamo dejstvo, da je človeška življenska doba veliko daljša od življenske dobe podgane in temu dodamo dejstvo, da se aspartam nahaja v velikem številu živil, od pijač do kruha, bi bilo razumno predpostaviti, da je tveganje za človeško zdravje večje, kot se nam je zdelo do sedaj.

Zato bodite pozorni pri izbiri živil, katere uživate.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.