Aktualne novice

Ohranite žolčnik, potrebujete ga!

dodano: 1.12.2008

Noben organ v našem telesu ni odveč, zato je treba storiti vse, kar je v naši moči za ohranitev njihovega pravilnega delovanja. Življenje brez žolčnika je veliko bolj zapleteno, kot se zdi v prvem trenutku. Presnova maščob je namreč trajno motena, saj brez žolčnika nimamo zalog žolča, temveč ga je le toliko, kolikor ga sproti nastaja v jetrih. Neprebavljene maščobe se izločajo iz telesa, kar pomeni nepravilno dobavo zelo potrebnih kakovostnih maščobnih kislin, ki sodelujejo v vrsti procesov v telesu. Brez njih se celice ne morejo normalno obnavljati, ne morejo se prenašati impulzi in živčevje se ne odziva na določene dražljaje, motena je tudi proizvodnja hormonov in absorpcija v maščobah topnih vitaminov (A, D, E in K).
Zakaj ostanemo brez žolčnika?
Težava je v tem, da večinoma ne znamo prepoznati simptomov žolčnih kamnov, zato mnogi izvedo, da jih imajo, šele ko pride do vnetij, ki terjajo hitre kirurške posege, ali pa jih odkrijejo slučajno, npr. ob UZ pregledu trebušne votline. Tudi naša medicina, ki je plačana po številu posegov, včasih odreže kaj, kar bi se lahko še pozdravilo.
Pa se res ne da ugotoviti, ali imamo težave z žolčnimi kamni, ko je še čas, da bi se jih lotili z manj agresivnimi prijemi?
Žolčni kamni se oglašajo s širokim spektrom simptomov. Najbolj karakteristično je zbadanje pod desnim rebrnim lokom,  bolečina se lahko širi  proti želodcu oz. pod žličko. Včasih zaradi žolčnika čutimo bolečino tudi pod desno lopatico. Na težave z žolčem vas lahko opozori bolj mastno blato. Prepoznate ga po mastnih  madežih na vodi ob iztrebljanju, blato je lahko bolj svetlo. To pomeni, da se maščobe niso pravilno razgradile. Ostali simptomi so precej splošni: napenjanje, boleči krči žolčnih izvodil, bolečine v žlički, spahovanje idr. Skratka, simptomi, ki bi jih zlahka pripisali refluksu in težavam z gibanjem želodca, v bistvu pa lahko naznanjajo težave z žolčnimi kamni.
Najlažja oblika neinvazivne diagnostike je ultrazvočna preiskava.  Če na ekranu zagledate »peskovnik« v svojem telesu, še ni razloga za preplah. Večina žolčnih kamnov in peska sodi med tihe, asimptomatske kamne. Težave se začnejo, ko se oglasijo. Ali se bodo oglasili ali vas bodo pustili pri miru pa je težko napovedati.
Dobra novica je, da lahko kamne zmanjšamo na naraven način. V Sloveniji je na voljo rastlinsko zdravilo Rowachol. V tujini lahko kupite še druga naravna zdravila z enakim namenom ali poiščete Weledino homeopatsko zdravilo za žolčnik.
Žolčni kamni nastajajo počasi, zato je tudi pri njihovem raztapljanju na naraven način potrebna potrpežljivost. Če so vaši žolčni kamni holesterolski (takšna je večina), se jih da raztopiti v treh do dvanajstih mesecih. Seveda ne v vseh primerih, saj je uspešnost odvisna od številnih dejavnikov: kje so kamni locirani (v žolčevodu ali žolčniku), kakšne velikosti so, koliko jih je itd.
Žitna kava, gorčična semena in druge začimbnice ter zdravilne rastline z grenčinami pomagajo k boljšemu izločanju žolča iz žolčnika, to pa zmanjšuje možnost kristalizacije.

 << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.