Aktualne novice

A. Vogel - Jetrne in želodčne težave

dodano: 1.12.2008

Voglovi zapisi so z založnikovim dovoljenjem povzeti iz knjige A.Vogel, Der Kleine Doktor

Želodčne težave so vse pogostejše. Tisti, ki ste navajeni jesti hitro in vroče, se ne čudite prebavnim motnjam. Zelo škodi tudi hladen poobedek, zlasti hitro zaužit sladoled lahko kaj kmalu pripelje do želodčnega katarja. Če pa že imate kronično vnetje sluznice, boste verjetno dobili še želodčno razjedo - slednja je lahko tudi živčnega izvora – od skrbi in nemira. Dostikrat sem imel priložnost videti, da se je bolniku čir zacelil, ko je spet našel svoj notranji mir. V boju proti vnetju želodčne sluznice pomaga tudi šentjanževo olje, ki ga zaužijemo zjutraj in zvečer po eno čajno žličko. To preprosto naravno zdravilo se je že dostikrat obneslo.

Za našo prebavo ni dobro sesti k mizi zaskrbljen, žalosten ali jezen. Če smo zaradi dela preutrujeni, se pred jedjo spočijmo in sprostimo. Zelo pomembno je, kako je pripravljena miza in kako so jedi postrežene. Z ljubeznijo pripravljena jed je koristnejša in slastnejša. Lepo pripravljena miza, ki ne nosi znamenj vsakdanje naglice, temveč pečat pozornosti in ljubezni, prav gotovo spodbuja veselje do jedi. S tem pa se poveča izločanje prebavnih sokov, boljša je prebava in absorpcija hranil.

Pri želodčnih težavah brez pomisleka krivimo le želodec, a se večkrat izkaže, da so kriva jetra. Želodčne težave, ki nastanejo pri uživanju sadnih in maščobnih kislin, pripisujemo pomanjkljivi jetrni dejavnosti. Dokaz, da je želodec pri teh težavah le soudeležen, je, da pri dobrem delovanju jeter minejo tudi želodčne težave. Za ureditev teh težav je zelo koristna dietna hrana brez sadnih in maščobnih kislin z veliko na vodi kuhanega riža.  Naraven nepolirani riž je lahko prebavljiv in ne obremenjuje jeter. Takšen riž je odlična osnovna bolniška hrana. Da pa dieta ni preveč enolična, lahko jemo še kašo, ajdo, rž in pšenico v zrnih. K takšnemu žitnemu obroku pripravimo še solato, ki jo okisamo z Molkosanom ali sirotko in ne s kisom. Kis hudo obremenjuje želodčno sluznico, večkrat povzroča tudi jetrne motnje in motnje v želodčni sekreciji. Nastane močnejše izločanje iz želodčne sluznice in pojavi se pekoča bolečina (seveda za to obstajajo tudi drugi vzroki). Če želimo to pekočo bolečino hitro odpraviti, raztopimo v mlačni vodi nekaj lesnega pepela in to popijemo. Tudi lesno oglje dobro nevtralizira kislino (lesno oglje je na voljo povsod, kjer kurimo z lesom). Pomaga tudi, če popijemo z nekaj vode razredčen presni krompirjev sok. Tudi presni suhi ovseni kosmiči, čaj ali kapljice iz tavžentrož pomagajo pri pekoči želodčni bolečini. Vsa ta sredstva imajo še zdravilno delovanje; presno mleko sicer odpravi pekočo bolečino, nima pa zdravilnega delovanja. Želodčno razjedo lahko zdravimo s presnim krompirjem, zeljnim sokom ali sokom palme kabis. Tudi naravni ribezov sok dobro deluje.

Jetrne bolezni

Če se vam uprejo sladkarije in na masti pečene jedi, je verjetno kaj narobe z vašimi jetri. Bodite previdni pri tem, kaj in koliko jeste. Redkvice v majhnih količinah koristijo, v večjih škodijo. Na dan lahko popijete največ žličko redkvinega soka. Pri jetrnih motnjah deluje tudi presni korenčkov sok. Komur se ga ne da pripravljati, ga lahko nadomesti z nastrganim korenčkom. Pri hudih jetrnih motnjah zaleže eno- do dvodnevna dieta s korenjem. Delovanje slednjega podpre solata iz cikorije, regrata ali drugih trpkih zelišč (na primer artičoke). Opustite maščobe in na masti pečene jedi, sladkarije, celo sadje in sadne sokove. Jetra se bodo kmalu pomirila in bljuvanje žolča bo prenehalo.

Orehi. Predvsem tisti, ki trpe zaradi prebavnih motenj in zapeke, pa naj bi si prav posebno vtisnili v spomin, da so orehi tudi zdravilni. Včasih preskrbijo črevesju potrebno dejavnost, tudi kadar odvajala več ne delujejo. Orehi so izvrstni za jetra, in to najbrž pojasnjuje njihov ugoden vpliv na črevesno dejavnost. Jetrni bolniki, ki ne prenesejo nobene maščobe več, lahko brez težav zmerno jedo orehe. Zakaj pravzaprav jemo orehe le ob praznikih in  ne vedno k sadni hrani?

Korenje je tako bogato z rudninami in vitamini, da ga po pravici lahko prištevamo med zdravilno hrano. Posebno pomembno je, da korenje vsebuje karotin ali provitamin A, in sicer v 1 kg kar 70 mg. Karotin je izredno pomemben za zdrav celični ustroj, za ohranjanje pravilnega delovanja prebavil, za ohranitev zdravih zob, preprečevanje nastanka ledvičnih kamnov in še kaj. Pomanjkanje karotina lahko poveča dovzetnost za vse mogoče infekcije, predvsem za prehladne bolezni. 1 kg korenja vsebuje približno 2,5 g kalija, 300 mg kalcija, 6 mg železa in 0,5 mg bakra. Železo in baker sta zelo pomembna za kri. Že to je velik razlog, da bi korenja otroci morali veliko pojesti. Znano je, da je fosfor pomemben za možgane, spomin, zato je razveseljivo, da ga je v 1 kg korenja 300 mg. Zaradi vsebnosti joda je korenje pomembno tudi za ščitnico. V 1 kg korenja je približno 25 mg vitamina E, 0,5 mg vitamina B1, B2 in B6, pa še pomemben vitamin K, 50 mg vitamina C … Zlasti pozimi bi morali vsak dan pojesti vsaj en obrok korenja.

 << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.