Aktualne novice

PARLAMENT VZTRAJA PRI PREPOVEDI ZDRAVJU NEVARNIH PESTICIDOV

dodano: 1.12.2008

ENDS Europe Daily, 5.11.2008

Komite za okolje Evropskega parlamenta je s svojo odločitvijo prejšnjo sredo precej razjezil agroživilsko industrijo, saj ni podlegel močnemu lobiranju, temveč je podprl predlog prepovedi uporabe pesticidov, ki so nevarni za zdravje ljudi. Že pod predsedovanjem Slovenije EU so kmetijski ministri EU dosegli dogovor o uredbi o pesticidih, s katero naj bi v EU uveljavili visoke standarde za preprečevanje negativnih vplivov fitofarmacevtskih sredstev na zdravje ljudi, živali in varovanje okolja. Dokazano rakotvorne, mutagene ter snovi, ki so strupene za reprodukcijo bodo po novem popolnoma izključene iz prometa in uporabe, pri čemer pa obstajajo izjeme, če bi bila zelo ogrožena vitalnost rastlin.
Ministri EU so dosegli dogovor, da bi morali za nevarne pesticide poiskati alternativo v petih letih. Evropski poslanci so zadevo še bolj zaostrili, po njihovem predlogu bi namreč morali poiskati alternativo že v dveh letih. Prav tako so zavrnili idejo, da naj bi bila EU glede uporabe pesticidov razdeljena na tri cone, in sicer južno, osrednjo in severno; celotno Evropsko unijo naj bi tako pokrivala le ena cona. Poslanci so izglasovali tudi prepoved škropljenja polj z letali, tudi tu pa ostajajo nekatere izjeme. Okoli vodovarstvenih območij bi uvedli posebna varovalna območja, škropljenje s pesticidi pa bo, kot kaže, prepovedano tudi okoli otroških igrišč, bolnišnic in javnih parkov.
Tovrstni protipesticidni ukrepi so naleteli na velik odpor pri konservativcih v parlamentu, kot tudi pri proizvajalcih pesticidov, ki opozarjajo, da se bodo zaradi novih ukrepov povišale cene hrane, posledično pa bo padla tudi kakovost življenja po Evropi. A nedavno je v javnost pricurljalo poročilo o kakovosti hrane v EU. Izkazalo se je, da so v živilih, ki se proizvedejo v EU, rekordno visoke stopnje pesticidov – in sicer v sadju, zelenjavi in žitu. 5% analizirane hrane je vsebovalo stopnjo pesticidov nad maksimalnimi dovoljenimi vrednostmi. Nove predloge komiteja za okolje naj bi Evropski parlament potrdil že decembra ali januarja prihodnje leto.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: