Aktualne novice

ZA IZREDNE UKREPE OB VISOKI SMRTNOSTI ČEBEL

dodano: 1.12.2008

Vir: STA, 23.11.2008

Evropski poslanci so ta teden pozvali k takojšnjim izrednim ukrepom za odziv na težko zdravstveno stanje čebel v zadnjem času. Med ukrepi, ki jih je Evropski parlament navedel v ta teden sprejeti resoluciji, so raziskave, vzpostavitev mehanizma finančne pomoči čebelarjem, vzpostavitev nadomestnih ekoloških območij in analiza uvoženega medu. Po mnenju Evropskih poslancev so med razlogi za težko zdravstveno stanje čebel stalna prisotnost različnih vrst pršice varoja v panjih, kolaps čebeljega roja ter nosemavost. Učinkovitih metod za pomoč čebelam še ni.
Evropski parlament je pozval Evropsko komisijo, naj začne z raziskavami o zajedavcih in boleznih čebel ter o povezavi med smrtnostjo čebel in uporabo pesticidov ter prisotnostjo gensko spremenjenih posevkov v okolju, vzpostaviti pa bi bilo treba tudi nadomestna ekološka območja za čebele. Evropska komisija in Svet EU naj bi pri vseh razpravah in prihodnjih zakonodajnih korakih, povezanih s pridelavo gensko spremenjenih posevkov, ustrezno preučila zdravstveno stanje čebel, možnosti za trženje čebelarskih proizvodov in gospodarske posledice...
V zadnjem času so množične pogine čebel zabeležili tudi na več koncih Slovenije. Kot so konec maja poudarili na Čebelarski zvezi Slovenije, je od maja lani v Sloveniji propadla skoraj polovica čebeljih družin, torej okrog 70.000. Njihovo število se, kot opozarjajo čebelarji, nahaja na kritični meji, ki še zagotavlja zadostno opraševanje, hkrati pa je pod vprašajem samo ohranjanje kranjske čebele. Slovenska vlada je za pomoč čebelarjem letos že sprejela številne ukrepe.                                            

 << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.