Aktualne novice

Sivka— če bi le vedeli, kaj lahko stori za vas!

dodano: 2.12.2008

Sanja Lončar

Kadar pomislimo na sivko, imamo pred očmi sonce, širjavo in vijoličnomodra polja Hvara ali francoske Provanse. Gojijo jo tudi v Bolgariji, južni Afriki, Iranu in Moldaviji, in če smo jo potrpežljivo utrjevali, diši tudi na naših vrtovih, celo na višini do 800 metrov. Vsi ji priznavajo lepoto in čudovit vonj, o njenih zdravilnih lastnostih pa vedo zelo malo.
Za alojo vero ve skoraj vsak, da vsebuje od 160 do 200 učinkovin. Da jih je skoraj enako število tudi v sivki, pa ni splošno znano. Seveda se s takšnim potencialom ponaša le sivka, ki je navajena suše in vetra in se je morala sama prebiti do hrane v revnih apnenčastih tleh. Njena lepo gnojena in strojno obdelovana rojakinja z masovnih plantaž pa ne dosega niti četrtine naštetih sestavin. Zato so tudi njuni potenciali za blagodejno delovanje zelo različni.
Sestavine kakovostnega eteričnega olja sivke delujejo neposredno na centralni živčni sistem: pomirjajo, sproščajo in pospešujejo zdravo spanje. Sivka blaži živčno napetost, nespečnost, sprošča mišične krče, lajša prebavne težave ali težave s srcem, znižuje krvni tlak in pospešuje krvni obtok, poživlja in krepi, čisti, pomirja in neguje kožo ter tako pomaga pri mastni in nečisti koži. Deluje osvežilno in blažilno, pomaga tudi pri slabosti in menstruacijskih bolečinah. Ker pomirja in sprošča, je bila sivka zelo priljubljena že v antiki.
Posušene cvetove zelo učinkovito uporabljamo proti moljem. Dejansko je to edini nestrupen način, da se ubranimo pred to nadlogo. Ob tem pa še veliko prihranimo, saj spomladi tekstila ni nujno prati, da bi iz njega odstranili vonj po postanem ali po kemičnih snoveh.
Ali ste vedeli, da lahko posušene cvetove sivke uporabljate v čajnih mešanicah ali kot odlično začimbo v kuhinji?
Ker je blagodejna pri blaženju bolečin, jo lahko dodajamo v naravni čaj proti bolečinam, sestavljen iz 1/3 močvirskega oslada, 1/3 vrbove skorje in 1/3  cvetov sivke.
Prijetno in blagodejno čajno mešanico za krepitev dihal na Hvaru izdelujejo iz 1/4 sivke, 1/4 origana, 1/4 listov žajblja in 1/4 listov poprove mete. Za prebavne motnje pa namesto origana uporabimo enak delež majarona.
V provansalskih začimbnih mešanicah je sivka pogosto »v paketu« z origanom, baziliko, rožmarinom in timijanom. Njen zdravilni učinek pri prebavnih motnjah je potrjen tudi v sodobnih farmakoloških raziskavah. Na prebavo sivka deluje blagodejno, ker blaži vetrove in pospešuje izločanje žolča – je namreč tudi dobra preventiva proti zastajanju žolča, ki vodi k nastanku žolčnih kamnov. Čreslovine, ki jih je v sivki 12 %, pa pomagajo še pri driski, posebej če so povzročene z vrenjem v črevesju. To si zapomnite te dni, ko boste vase »zmetali« preveč različne hrane.
Sivka je zelo znana in iskana tudi v kozmetiki. Že antični Rimljani so jo dodajali v kopeli. Nekateri celo pravijo, da beseda Lavanda izvira iz glagola lavare (umivati). Danes se sivkina kopel priporoča pri nizkem krvnem tlaku, ker osveži telo. Priporočajo jo tudi pri nihanju razpoloženja, ker prijetno pomiri. Sivkine blazinice otrokom pomagajo mirno spati, pomirjajo pa tudi doječe matere.
Seveda vse omenjeno zlorabljajo mnogi proizvajalci mehčalcev in hišnih dišav, ki vam prodajo zgodbo o sivki, izdelki pa z naravno in kakovostno sivko nimajo veliko skupnega.
Namesto takšnih izdelkov, polnih tvegane kemije in tenzidov, ki škodujejo okolju, dodajte v pralni stroj le nekaj kapljic eteričnega olja. Naj vas madeži ne skrbijo. Čisto eterično olje na oblačilih ne bo pustilo nobenih sledi. Ta podatek lahko uporabite tudi za testiranje ponudbe eteričnih olj. Kapljico olja nanesite na oblačila. Če pusti madež, je to dokaz, da ni bilo čisto.
Prisotnosti pesticidov pa ne moremo ugotoviti tako preprosto. Če želite eterično olje uporabljati za zdravljenje in aromaterapijo, potem poiščite organsko pridelanega.
Mnogi zeliščarji sivkino eterično olje priporočajo tudi kot dober pripomoček pri opeklinah – opečeno mesto takoj namažemo z eteričnim oljem.
Seznam blagodejnih lastnosti sivke je zelo dolg. Upamo, da smo vam vzbudili radovednost. Kdor išče, bo našel še veliko napotkov, kako nam lahko sivka pomaga v teh sivih dneh.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.