Aktualne novice

Naravne rešitve za pranje perila

dodano: 2.12.2008

Na našo stran je priromal koristen nasvet strokovnjakinje, ki se je poglobila v rešitve za pranje perila na naravi in človeku prijaznejši način. Magistra kemije Irena je napisala:
Pred časom sem malo premišljevala, koliko snovi zlijem v pralni stroj in seveda s tem tudi v naravo. Ker je učinkovitost praška odvisna od mehkobe vode, od detergenta, ki ga vsebuje, in od temperature, sem pomislila, na kaj od tega lahko vplivam. Prašek in temperaturo pranja tako ali tako izberem sama, lahko pa vplivam na mehkobo vode. Kako?
Tako, da dodam snov, ki vsebuje anione, ti pa bodo pobrali katione. (Se še spomnite iz osnovne šole, da gresta Na+ in Cl- skupaj, tako da dobimo sol? Vez, ki ju povezuje, je ionska in je ena najmočnejših v svetu kemijskih vezi). Prašku sem tako dodala malo alkoholnega kisa.
Kaj pa  mehčalec, je sploh potreben? Ni! V prekat za mehčalec sem dodala še malo alkoholnega kisa. Kemija pri mehčalcu je za malenkost bolj zapletena, osnova njegovega delovanja pa je prav tako zgoraj opisan mehanizem mehčanja vode.
Rezultat dodatka alkoholnega kisa: manjša poraba praška, učinkovitejše pranje (boljši izkoristek detergenta v prašku), lepo dišeče in mehko perilo. Tudi ekološko je to manj sporno. Prav tako pa odpadejo sredstva za zaščito pralnega stroja pred vodnim kamnom. In odpadejo tudi alergije na mehčalce. Splača se preizkusiti.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: