Aktualne novice

Naravne rešitve za pranje perila

dodano: 2.12.2008

Na našo stran je priromal koristen nasvet strokovnjakinje, ki se je poglobila v rešitve za pranje perila na naravi in človeku prijaznejši način. Magistra kemije Irena je napisala:
Pred časom sem malo premišljevala, koliko snovi zlijem v pralni stroj in seveda s tem tudi v naravo. Ker je učinkovitost praška odvisna od mehkobe vode, od detergenta, ki ga vsebuje, in od temperature, sem pomislila, na kaj od tega lahko vplivam. Prašek in temperaturo pranja tako ali tako izberem sama, lahko pa vplivam na mehkobo vode. Kako?
Tako, da dodam snov, ki vsebuje anione, ti pa bodo pobrali katione. (Se še spomnite iz osnovne šole, da gresta Na+ in Cl- skupaj, tako da dobimo sol? Vez, ki ju povezuje, je ionska in je ena najmočnejših v svetu kemijskih vezi). Prašku sem tako dodala malo alkoholnega kisa.
Kaj pa  mehčalec, je sploh potreben? Ni! V prekat za mehčalec sem dodala še malo alkoholnega kisa. Kemija pri mehčalcu je za malenkost bolj zapletena, osnova njegovega delovanja pa je prav tako zgoraj opisan mehanizem mehčanja vode.
Rezultat dodatka alkoholnega kisa: manjša poraba praška, učinkovitejše pranje (boljši izkoristek detergenta v prašku), lepo dišeče in mehko perilo. Tudi ekološko je to manj sporno. Prav tako pa odpadejo sredstva za zaščito pralnega stroja pred vodnim kamnom. In odpadejo tudi alergije na mehčalce. Splača se preizkusiti.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.