Aktualne novice

Poplava izmišljenih oznak

dodano: 2.12.2008


Naravna kozmetika je ena najhitreje rastočih tržnih niš. Ne mine teden, da na slovenski trg ne pride še kakšen nov ponudnik, ki obljublja naravno ali celo organsko kozmetiko. Nobena od teh dveh besed ni zavarovana z zakonom.
Kot smo lahko slišali na zanimivem predavanju Abi Weeds, ki je 21. novembra gostovala v Ljubljani, imamo na trgu popolno zmedo. Oznake ORGANIC, BIO ali EKO, ko gre za hrano, morajo biti izdane od certificiranih ustanov in vsaka kršitev se kaznuje. Enake necertificirane oznake na kozmetiki pa niso kršitev. To »luknjo« izkorišča veliko proizvajalcev, ki veselo oblikujejo takšne in drugačne oznake in tako zlorabljajo vaše zaupanje v ekološko pridelane izdelke.
Če na izdelkih vidite oznake certificirano organic, ekobionatura, 100% organic in podobno, sploh ni nujno, da za tem stoji kakšna neodvisna organizacija za certificiranje.
In katere so prave oznake?
Prva oznaka naravne kozmetike je bila nemška BDIH. Tudi na našem trgu srečujemo precej izdelkov s to oznako. Težava tega standarda postaja vse več izdelkov, ki izpolnjujejo le nujni minimum za pridobitev tega certifikata in se po svoji kakovosti precej razlikujejo od izdelkov z enako oznako, ki te standarde že prekašajo.
Organski certifikati poleg prepovedi spornih sestavin dvigujejo tudi mejo zahtevane uporabe ekološko pridelanih sestavin. Na področju eko kozmetike imamo tako dve zelo močni organizaciji. Manj zahteven Francoski ECO CERT, ter britanski SOIL ASSOCIATION, ki je trenutno najstrožji standard in zahteva 70 % ekološko pridelanih sestavin.

Če vas zanima več o problematiki organske kozmetike, lahko predavanje Abi Weeds pogledate na video portalu Studio 12.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: