Aktualne novice

Poplava izmišljenih oznak

dodano: 2.12.2008


Naravna kozmetika je ena najhitreje rastočih tržnih niš. Ne mine teden, da na slovenski trg ne pride še kakšen nov ponudnik, ki obljublja naravno ali celo organsko kozmetiko. Nobena od teh dveh besed ni zavarovana z zakonom.
Kot smo lahko slišali na zanimivem predavanju Abi Weeds, ki je 21. novembra gostovala v Ljubljani, imamo na trgu popolno zmedo. Oznake ORGANIC, BIO ali EKO, ko gre za hrano, morajo biti izdane od certificiranih ustanov in vsaka kršitev se kaznuje. Enake necertificirane oznake na kozmetiki pa niso kršitev. To »luknjo« izkorišča veliko proizvajalcev, ki veselo oblikujejo takšne in drugačne oznake in tako zlorabljajo vaše zaupanje v ekološko pridelane izdelke.
Če na izdelkih vidite oznake certificirano organic, ekobionatura, 100% organic in podobno, sploh ni nujno, da za tem stoji kakšna neodvisna organizacija za certificiranje.
In katere so prave oznake?
Prva oznaka naravne kozmetike je bila nemška BDIH. Tudi na našem trgu srečujemo precej izdelkov s to oznako. Težava tega standarda postaja vse več izdelkov, ki izpolnjujejo le nujni minimum za pridobitev tega certifikata in se po svoji kakovosti precej razlikujejo od izdelkov z enako oznako, ki te standarde že prekašajo.
Organski certifikati poleg prepovedi spornih sestavin dvigujejo tudi mejo zahtevane uporabe ekološko pridelanih sestavin. Na področju eko kozmetike imamo tako dve zelo močni organizaciji. Manj zahteven Francoski ECO CERT, ter britanski SOIL ASSOCIATION, ki je trenutno najstrožji standard in zahteva 70 % ekološko pridelanih sestavin.

Če vas zanima več o problematiki organske kozmetike, lahko predavanje Abi Weeds pogledate na video portalu Studio 12.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.