Aktualne novice

Osvetlimo temo

dodano: 7.1.2009

Sanja Lončar (uvodnik januarskih novic Skupaj za zdravje človeka in narave)Januar ponavadi začnemo s praznimi denarnicami, prepolnimi telesi, pomanjkanjem spanca in raztreščenimi pričakovanji, ki smo jih gojili pred prazniki. Če ob vsem zagledamo še meglo in sivino v naravi, svoje stanje pogosto opisujemo z besedami »zanič sem«, »za nobeno rabo nisem«, »čisto sem na tleh«.
Stroka takšna stanja imenuje z raznimi podvrstami depresije, za katero menijo, da dobiva vse večje razsežnosti. V to kategorijo sodi po ocenah stroke že vsak šesti človek, med njimi pa naj bi bilo dvakrat ali celo trikrat več žensk kot moških. Slovenci smo tudi na tem področju zelo »razviti«. Sodimo v sam vrh po številu samomorov, ne zaostajamo niti pri drugih diagnozah.

Farmacija je depresijo razglasila za bolezen, za katero ne ve, kaj jo povzroča, kljub temu pa zatrjuje, da jo lahko uspešno zdravi (?!). Zato v zadnjem desetletju »cvetijo« razni sindromi in diagnoze, za katere nam ponujajo vse več »zdravil«.
Tako so že vsa obdobja v življenju ženske tako ali drugače zaznamovana kot nevarna: depresije mladostnic, predmenstrualne depresije, postmenstrualni sindromi, nosečniška depresija, poporodna depresija ...

Farmacija ne skopari z denarjem, ko gre za raziskave, ki bi statistično dokazale vedno nove diagnoze, za katere bi potrebovali zdravila. Toda alopatska medicina v svojih pogledih ni tako enotna. Celostna tradicionalna medicina pa tovrstnih diagnoz sploh ne priznava.
In kako naj se v vsem tem znajde navadni smrtnik, ki ima poleg vsega tega mogoče ravno danes slab dan?
Upamo, da vas bo tudi januarska številka novic Skupaj za zdravje spodbudila k samostojnemu raziskovanju in poslušanju lastne zavesti.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.