Aktualne novice

Osvetlimo temo

dodano: 7.1.2009

Sanja Lončar (uvodnik januarskih novic Skupaj za zdravje človeka in narave)Januar ponavadi začnemo s praznimi denarnicami, prepolnimi telesi, pomanjkanjem spanca in raztreščenimi pričakovanji, ki smo jih gojili pred prazniki. Če ob vsem zagledamo še meglo in sivino v naravi, svoje stanje pogosto opisujemo z besedami »zanič sem«, »za nobeno rabo nisem«, »čisto sem na tleh«.
Stroka takšna stanja imenuje z raznimi podvrstami depresije, za katero menijo, da dobiva vse večje razsežnosti. V to kategorijo sodi po ocenah stroke že vsak šesti človek, med njimi pa naj bi bilo dvakrat ali celo trikrat več žensk kot moških. Slovenci smo tudi na tem področju zelo »razviti«. Sodimo v sam vrh po številu samomorov, ne zaostajamo niti pri drugih diagnozah.

Farmacija je depresijo razglasila za bolezen, za katero ne ve, kaj jo povzroča, kljub temu pa zatrjuje, da jo lahko uspešno zdravi (?!). Zato v zadnjem desetletju »cvetijo« razni sindromi in diagnoze, za katere nam ponujajo vse več »zdravil«.
Tako so že vsa obdobja v življenju ženske tako ali drugače zaznamovana kot nevarna: depresije mladostnic, predmenstrualne depresije, postmenstrualni sindromi, nosečniška depresija, poporodna depresija ...

Farmacija ne skopari z denarjem, ko gre za raziskave, ki bi statistično dokazale vedno nove diagnoze, za katere bi potrebovali zdravila. Toda alopatska medicina v svojih pogledih ni tako enotna. Celostna tradicionalna medicina pa tovrstnih diagnoz sploh ne priznava.
In kako naj se v vsem tem znajde navadni smrtnik, ki ima poleg vsega tega mogoče ravno danes slab dan?
Upamo, da vas bo tudi januarska številka novic Skupaj za zdravje spodbudila k samostojnemu raziskovanju in poslušanju lastne zavesti.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: