Aktualne novice

Ogenj daje več kot le toploto!

dodano: 8.1.2009

tekst: Katja Podergajs

Ste kdaj pomislili, zakaj je ob topli peči na drva tako prijetno, oziroma kaj je tisto, kar njeno toploto dela tako drugačno od toplote iz radiatorja ali električnega grelca? Odgovor je popolnoma preprost: ogenj. Še posebno v primerjavi z elektriko je ogenj veliko bolj telesu prijazen vir toplote. Ko zakurimo v peči, je potrebnega kar nekaj časa, da se prostor prijetno ogreje, a ta toplota je veliko bolj »mehka in dišeča«, se dlje časa obdrži in veliko manj izsuši zrak, ker je v lesu vedno določen odstotek vlage. Če pa si, nasprotno, prižgemo sobno elektroakumulacijsko peč, bo zrak okoli nas sicer zelo hitro topel, a bo tudi zelo suh, neprijetnega »kovinskega« vonja in se bo hitro ohladil, ko bomo peč ugasnili. V prvem primeru smo tako ne le ogreli svoj bivalni prostor, temveč naredili tudi nekaj za našo sprostitev in prijetno počutje, medtem ko smo se v drugem primeru s pritiskom na gumb le na hitro pogreli, hkrati pa še dodatno nahranili občutke naglice, živčnosti in hladu.
Takšne vplive vira toplote na žive organizme je raziskoval Rudolf Hauschka, ki vam je najbrž že znan s področja naravne kozmetike. Vodo je segreval z različnimi energenti, jo potem ohladil in z njo zalival rastline. Odkritje je bilo presenetljivo – kjer je bila voda segreta s slamo ali lesom, so rastline tvorile več cvetja, pri segrevanju z lesom ali premogom, so okrepljeno rasli listi, pri vodi, segreti z elektriko, pa so rastline najbolj razvile korenine. Če želimo te rezultate prenesti nase, moramo najprej vedeti, da človek deluje podobno kot na glavo obrnjena rastlina: korenina predstavlja pri človeku glavo (razum) in živčevje, listi predstavljajo okončine, plodovi metabolizem, cvet pa je (ne, nikakor ne podplati, če ste morda pomislili nanje) naša duša, zavest.
Elektrika greje le razum
Po teh načelih torej pomeni, da toplota ognja spodbuja delovanje presnove in okončin, medtem ko toplota, ki jo pridobimo iz električnega vira, vpliva predvsem na naše možgane, živčevje, čutila. Pomislite sedaj, koliko časa preživite ne le v električno ogrevanih prostorih, temveč tudi v bližini različnih električnih naprav, ki prav tako oddajajo toploto in grejejo prostor. Je morda naključje, da je v današnjem času toliko živčnosti in trdorazumskega delovanja ter takšno pomanjkanje miru, sočutja in delovanja na podlagi lastne zavesti? Če vržemo pogled še v naše kuhinje, si lahko le potrdimo, da naključij ni. V sodobni kuhinji je večina hrane pripravljene na električnih štedilnikih (steklokeramične in indukcijske plošče), v električnih grelcih vode, električnih in mikrovalovnih pečicah, s pomočjo raznih električnih sekljalnikov, stiskalnikov in še kaj bi se našlo. Kdo bi se vendar pri vsej tej praktični in čisti ponudbi še ukvarjal s prašnim in zamudnim štedilnikom na drva? Premislite dvakrat, preden si odgovorite. Enako, kot velja za ogrevanje prostora, namreč velja tudi za pripravo hrane. Juha, na primer, ki jo pripravimo na steklokeramični plošči v kovinski posodi, ima drugačen okus, se hitreje ohladi in kar je najpomembneje – nahrani samo našo razumskost in živce, duha, presnovo in okončine pa pusti osiromašene. Povedano drugače, ko mesece in leta pripravljamo hrano s pomočjo elektrike, nam ta hrana sčasoma prinese več škode kot koristi – začnejo se prebavne težave, mišice rok in nog nimajo več prave energije za normalno dejavnost, naša zavest pa se skrije nekam globoko pod kraljestvo uma, ki nato poskuša na vsak način pripisati slabo počutje vremenu, stresu, okužbi ali čemu podobnemu in to stanje odpraviti z obiskom zdravnika in požiranjem tablet. Morda se vam vse skupaj sliši precej ezoterično, a tu so tudi povsem fizikalno dokazljiva dejstva – ionizacija zraka. Ogrevanje z lesom in kuhanje na ognju (tako na kmečkem kot na plinskem štedilniku) ustvarja negativno ioniziranje delce, ki so telesu prijazni. Nasprotno pa elektrika hrano in prostor pozitivno ionizira, kar našemu telesu jemlje moči. Prav zato je kuhanje na štedilniku na drva odlična naložba v zdravje in dobro počutje.  Pomislite, kolikor bi odšteli v kakšnih termah, da vas nekaj dni »servisirajo«, zadostuje za dober štedilnik, ki bo zagotavljal zdravje in toplino več kot eni generaciji.
V slovenski Agenciji za učinkovito rabo energije (AURE) ugotavljajo, da se v zadnjem času tudi pri nas vse več lastnikov hiš in stanovanj odloča za uporabo kaminov. peči in štedilnikov na drva, četudi le kot dopolnilo centralnemu ogrevanju. Posledično je na trgu vse več ponudnikov tovrstnih izdelkov, ki včasih prav presenečajo z inovativnostjo in modernostjo. Če se vam je še pred nekaj leti zdelo kurjenje (ali celo kuhanje) na trda goriva umazano in nepraktično, je sodobna tehnologija zdaj poskrbela tudi za to. (Za brezplačen katalog štedilnikov na trda goriva lahko pokličete  na 041 280 200)
Sodobni štedilniki na drva so enostavni za uporabo in vzdrževanje, saj lahko kurite tudi brikete, dizajn pa je mogoče prilagoditi tudi modernim kuhinjam. O vseh možnostih vam bodo z veseljem svetovali proizvajalci sami, informacije pa lahko pridobite tudi v energetskih svetovalnicah po vsej Sloveniji (projekt EnSvet – v organizaciji Gradbenega inštituta ZRMK).
In kaj lahko že ta trenutek storite v svojem stanovanju, če ne želite prevelikih komplikacij in sprememb? Če nimate dimnika in možnosti za klasični štedilnik, poskusite s plinom. Če tudi za plin ni prostora, potem na električnih kuhalnih površinah uporabite vsaj emajlirano ali stekleno posodo, v električnih pečicah pa glinene, porcelanske ali steklene pekače. Preprosto zato, ker navedeni materiali ne ustvarjajo električnega polja. V dnevni sobi pa morda malo večkrat prižgite vsaj svečo. Zakaj bi si dajali samo toploto, ko pa si lahko privoščimo toplino …<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: