Aktualne novice

Farmacevtska industrija sponzorira dve tretjini stroškov izobražavanja zdravnikov.

dodano: 24.7.2007

WashingtonPost.com

Da bi zdravniki obdržali svoje licence, se morajo udeleževati različnih oblik izobraževanj. Kot pravijo podatki, le v ZDA 2,25 milijard dolarjev na leto (kar predstavlja več kot 2/3 vseh stroškov) pokrivajo farmacevtske družbe in proizvajalci medicinskih pripomočkov ter opreme. Ob tem nihče, vključno z uradnimi sveti za verifikacijo izobraževalnih programov, ne preverja dejanske vsebine in gradiva, s katerimi se zdravnike »izbražuje«.
V veliko primerih so celo sponzorji tisti, ki lahko izbirajo teme in celo spodbujajo "off-label" uporabo zdravil (uporabo za namene, ki niso navedeni v registraciji zdravil).

Da bi dobili predstavo kako razširjene so te relacije, Washington Post navaja srečanje Ameriškega Psihiatričnega združenja v Torontu. Zdravniki, ki so bili v vlogi predavateljev so prostovoljno opisali svoje relacije z farmacevtsko industrijo. Nekateri izmed njih so bili sponzorirani s strani več kot 12 podjetij.

Poanta napisanega je, da je zelo verjetno, da je tudi vaš zdravnik oz. njegovo izobraževanje dobesedno financirano s strani farmacevtske industrije. Pri tem pa zdravniki niso osamljeni primeri. Nevladne organizacije so že dokazale, da farmacija uspešno sponzorira tudi uradnike v ameriškem uradu za zdravila (FDA) in v samem kongresu!

Uradnih podatkov za Slovenijo nimamo, ker nimamo niti dovolj močnih in neodvisnih medijev, ki bi se v omenjeno temo poglobili. Iz izkušenj pa vemo, da tudi pri nas ni nič boljše.

No, naš namen ni ukvarjanje s korupcijo v zdravstvu.
Tisto, kar želimo sporočiti je, da je vse, kar ste prebrali, le še en dokaz več o tem, da morajo biti odločitve o vašem zdravju samo vaše, ker le vi lahko zase veste, kaj je najboljše za vas.
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.