Aktualne novice

Farmacevtska industrija sponzorira dve tretjini stroškov izobražavanja zdravnikov.

dodano: 24.7.2007

WashingtonPost.com

Da bi zdravniki obdržali svoje licence, se morajo udeleževati različnih oblik izobraževanj. Kot pravijo podatki, le v ZDA 2,25 milijard dolarjev na leto (kar predstavlja več kot 2/3 vseh stroškov) pokrivajo farmacevtske družbe in proizvajalci medicinskih pripomočkov ter opreme. Ob tem nihče, vključno z uradnimi sveti za verifikacijo izobraževalnih programov, ne preverja dejanske vsebine in gradiva, s katerimi se zdravnike »izbražuje«.
V veliko primerih so celo sponzorji tisti, ki lahko izbirajo teme in celo spodbujajo "off-label" uporabo zdravil (uporabo za namene, ki niso navedeni v registraciji zdravil).

Da bi dobili predstavo kako razširjene so te relacije, Washington Post navaja srečanje Ameriškega Psihiatričnega združenja v Torontu. Zdravniki, ki so bili v vlogi predavateljev so prostovoljno opisali svoje relacije z farmacevtsko industrijo. Nekateri izmed njih so bili sponzorirani s strani več kot 12 podjetij.

Poanta napisanega je, da je zelo verjetno, da je tudi vaš zdravnik oz. njegovo izobraževanje dobesedno financirano s strani farmacevtske industrije. Pri tem pa zdravniki niso osamljeni primeri. Nevladne organizacije so že dokazale, da farmacija uspešno sponzorira tudi uradnike v ameriškem uradu za zdravila (FDA) in v samem kongresu!

Uradnih podatkov za Slovenijo nimamo, ker nimamo niti dovolj močnih in neodvisnih medijev, ki bi se v omenjeno temo poglobili. Iz izkušenj pa vemo, da tudi pri nas ni nič boljše.

No, naš namen ni ukvarjanje s korupcijo v zdravstvu.
Tisto, kar želimo sporočiti je, da je vse, kar ste prebrali, le še en dokaz več o tem, da morajo biti odločitve o vašem zdravju samo vaše, ker le vi lahko zase veste, kaj je najboljše za vas.
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: