Aktualne novice

Evropski teden boja proti raku materničnega vratu (RMV)

dodano: 26.1.2009

Društvo SVOOD

Od 19. do 23. januarja letos je potekal evropski teden boja proti RMV. Evropsko združenje za boj proti raku materničnega vratu s peticijo na spletni strani zbira milijon podpisov državljanov EU, s ciljem uvrstiti cepljenje proti RMV v nacionalne programe v vseh državah članicah EU, da bi bilo za vse deklice in ženske "brezplačno".

Farmacevtski lobi proizvajalcev cepiv je zelo močan in uspešen tudi pri evropski komisiji in drugih evropskih institucijah, ki imajo za tovrstne "humanitarne" pobude široko odprta vrata. V bruseljskih političnih krogih se nekaterim verjetno že pobliskavajo € v očeh, saj gre tokrat za enormno velik posel, vreden nekaj milijard evrov letno. Žalostno pri vsem tem pa je, da ljudi nihče ne informira in ozavešča o pravi preventivi ter dejanskih vzrokih za RMV. Zakaj je tako, je na nek način razumljivo - ker v tem ni zaslužka, ne za farmacijo, ne za zdravstvo, ljudem pa je tako in tako vseeno, samo da je "revolucionarno zdravilo" zanje dosegljivo in zastonj.

Aktualna zdravstvena politika preprečevanja RMV je protislovna saj naj se število ginekoloških pregledov, kljub uvedbi tega menda skoraj 100% učinkovitega cepiva, dolgoročno ne bi zmanjšalo; glede na propagirano učinkovitost cepiva pa bi bilo pričakovati, da se potreba po ginekoloških pregledih že v bližnji prihodnosti zmanjša za vsaj 50%. Stroški 'preventive' in zdravljenja se torej ne le ne bodo zmanjšali, ampak se bodo celo povečali, dejansko učinkovitost pa bo čez čas potrdila - verjetneje pa ovrgla - objektivna statistika, vkolikor je ta ob vseh navzkrižnih interesih sploh mogoča. V primeru negativnih rezultatov po petnajstih ali dvajsetih letih, ko naj bi se po uradnih podatkih (ne)učinkovitost cepiva potrdila, pa tako in tako nihče ne bo odgovarjal, kot je to v politiki in zdravstvu že navada.

Društvo SVOOD cepljenju proti RMV ne nasprotuje a priori, je pa proti obveznosti cepljenja in kritju iz skupne blagajne za vse. Razlog za to je predvsem ne-učinkovitost in ne-varnost cepiva, (pre)visoka cena cepiva in preveliki stroški za zdravstveno blagajno, pa tudi narava bolezni, ki ni epidemična, temveč spolno prenosljiva in povsem odvisna od subjektivnih rizičnih dejavnikov. Cepljenje naj zato ostane samoplačniško, za tiste, ki si ga zaradi visoke cene cepiva ne morejo privoščiti, pa naj ga delno ali v celoti krije država.  << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: