Aktualne novice

Evropski teden boja proti raku materničnega vratu (RMV)

dodano: 26.1.2009

Društvo SVOOD

Od 19. do 23. januarja letos je potekal evropski teden boja proti RMV. Evropsko združenje za boj proti raku materničnega vratu s peticijo na spletni strani zbira milijon podpisov državljanov EU, s ciljem uvrstiti cepljenje proti RMV v nacionalne programe v vseh državah članicah EU, da bi bilo za vse deklice in ženske "brezplačno".

Farmacevtski lobi proizvajalcev cepiv je zelo močan in uspešen tudi pri evropski komisiji in drugih evropskih institucijah, ki imajo za tovrstne "humanitarne" pobude široko odprta vrata. V bruseljskih političnih krogih se nekaterim verjetno že pobliskavajo € v očeh, saj gre tokrat za enormno velik posel, vreden nekaj milijard evrov letno. Žalostno pri vsem tem pa je, da ljudi nihče ne informira in ozavešča o pravi preventivi ter dejanskih vzrokih za RMV. Zakaj je tako, je na nek način razumljivo - ker v tem ni zaslužka, ne za farmacijo, ne za zdravstvo, ljudem pa je tako in tako vseeno, samo da je "revolucionarno zdravilo" zanje dosegljivo in zastonj.

Aktualna zdravstvena politika preprečevanja RMV je protislovna saj naj se število ginekoloških pregledov, kljub uvedbi tega menda skoraj 100% učinkovitega cepiva, dolgoročno ne bi zmanjšalo; glede na propagirano učinkovitost cepiva pa bi bilo pričakovati, da se potreba po ginekoloških pregledih že v bližnji prihodnosti zmanjša za vsaj 50%. Stroški 'preventive' in zdravljenja se torej ne le ne bodo zmanjšali, ampak se bodo celo povečali, dejansko učinkovitost pa bo čez čas potrdila - verjetneje pa ovrgla - objektivna statistika, vkolikor je ta ob vseh navzkrižnih interesih sploh mogoča. V primeru negativnih rezultatov po petnajstih ali dvajsetih letih, ko naj bi se po uradnih podatkih (ne)učinkovitost cepiva potrdila, pa tako in tako nihče ne bo odgovarjal, kot je to v politiki in zdravstvu že navada.

Društvo SVOOD cepljenju proti RMV ne nasprotuje a priori, je pa proti obveznosti cepljenja in kritju iz skupne blagajne za vse. Razlog za to je predvsem ne-učinkovitost in ne-varnost cepiva, (pre)visoka cena cepiva in preveliki stroški za zdravstveno blagajno, pa tudi narava bolezni, ki ni epidemična, temveč spolno prenosljiva in povsem odvisna od subjektivnih rizičnih dejavnikov. Cepljenje naj zato ostane samoplačniško, za tiste, ki si ga zaradi visoke cene cepiva ne morejo privoščiti, pa naj ga delno ali v celoti krije država.  << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.