Aktualne novice

Točka brez povratka za GSO

dodano: 26.7.2007

Dr. Mercola.com

Kljub francoskim potrošnikom, ki so ostro proti gensko spremenjenim poljščinam, so francoski kmetje že zasejali 25.000 hektarjev z gensko spremenjeno koruzo odporno na insekte.

V zvezi s tem je pogosto citirana Duhmelova izjava, da "potrošniki dobivajo napačne informacije o GSO poljščinah in so zato prestrašeni. Vendar sem prepričan, da jih bodo v naslednjih desetih letih sprejeli."

Upajmo, da se gospod Duhamel moti v svojih predvidevanjih.

Kopičijo se namreč neodvisne študije, ki kažejo na potencialne uničevalne učinke gensko spremenjenih organizmov na živa bitja, kot naprimer na škodljivce odpornega graha, ki je povzrocil poškodbe pljuč pri miših.
V drugi sveži študiji je polovica podgan hranjenih z ameriško gensko spremenjeno sojo umrla v roku treh tednov. Prehrana z gensko spremenjeno sojo je povzrocila, da je šestkrat več  kužkov imelo nižjo poporodno težo, v primerjavi s skupino, ki "je bila" na normalni hrani.

Lista znanih tveganj za zdravje postaja vse daljša, kar nas upravičeno lahko dela nervozne. Izogibati se gensko spremenjeni hrani ni enostavno, upoštevajoč veliko lukenj v označevanju takšne hrane.

Če želite tveganje minimizirati, lahko storite naslednje:
- Zmanjšajte ali prenehajte z uporabo industrijsko predelanih izdelkov
- Berite etikete, če izdelki vsebujejo koruzo, dekstrin, škrobe in sojo, je tveganje večje.
- Izdelke iz naštetih sestavin kupujte le iz ekološko certificirane pridelave.

<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.