Aktualne novice

FDA ODOBRILA STEVIJO KOT SLADILO

dodano: 2.2.2009

februarske novice Skupaj za zdravje človeka in naraveO delovanju ameriškega urada za registracijo hrane in zdravil (FDA) imamo več kritik kot pohval. O njihovem delovanju v interesu multinacionalk in zatiskanju oči pred zelo nevarnimi pojavi, bi lahko pisali na veliko. Zato je novica, da je  FDA odobrila stevijo kot sladilo še bolj zanimiva.

Do sedaj so proizvajalci različnih sladil uspešno blokirali vstop stevije na trg. Enako usoda je stevijo doletela tudi v Sloveniji.

Veliko denarja, lobiranja in celo dvomljivih raziskav je bilo narejeno s namenom, da bi jo umaknili s trga, pa vendar je steviji uspelo dobiti zeleno luč. Glavni razlog zakaj industriji stevija ne gre v račun je dejstvo, da to rastlino z zelo sladkim listjem in brez kalorjj, lahko gojite na vrtu ali okenski polici. Ker gre za avtohtono rastlino,  jo ne morejo patentirati, kar za industrijo pomeni izgubo obstoječih uporabnikov spornih vendar zelo donosnih sladil.

Če smo že pri zdravih napitkih, upamo, da bo stevija tudi v Sloveniji kmalu legalizirana in da jo ne bo treba kupovati v sosednjih državah.

Sadike »okrasne rastline« pa so vsako spomlad na voljo v številnih vrtnarijah. Le pozanimati se je treba.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: