Aktualne novice

FDA ODOBRILA STEVIJO KOT SLADILO

dodano: 2.2.2009

februarske novice Skupaj za zdravje človeka in naraveO delovanju ameriškega urada za registracijo hrane in zdravil (FDA) imamo več kritik kot pohval. O njihovem delovanju v interesu multinacionalk in zatiskanju oči pred zelo nevarnimi pojavi, bi lahko pisali na veliko. Zato je novica, da je  FDA odobrila stevijo kot sladilo še bolj zanimiva.

Do sedaj so proizvajalci različnih sladil uspešno blokirali vstop stevije na trg. Enako usoda je stevijo doletela tudi v Sloveniji.

Veliko denarja, lobiranja in celo dvomljivih raziskav je bilo narejeno s namenom, da bi jo umaknili s trga, pa vendar je steviji uspelo dobiti zeleno luč. Glavni razlog zakaj industriji stevija ne gre v račun je dejstvo, da to rastlino z zelo sladkim listjem in brez kalorjj, lahko gojite na vrtu ali okenski polici. Ker gre za avtohtono rastlino,  jo ne morejo patentirati, kar za industrijo pomeni izgubo obstoječih uporabnikov spornih vendar zelo donosnih sladil.

Če smo že pri zdravih napitkih, upamo, da bo stevija tudi v Sloveniji kmalu legalizirana in da jo ne bo treba kupovati v sosednjih državah.

Sadike »okrasne rastline« pa so vsako spomlad na voljo v številnih vrtnarijah. Le pozanimati se je treba.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.