Aktualne novice

Sloveniji iz Bruslja opomin zaradi nespoštovanja okoljske zakonodaje

dodano: 3.1.2009

STA, 29.1.2009

 
 
Evropska komisija je proti enajstim državam, tudi Sloveniji, sprožila postopek, ker niso izdale novih ali obnovljenih dovoljenj za več kot 4000 industrijskih obratov, ki že delujejo. Slovenija je zaradi kršenja direktive o celovitem preprečevanju in nadzorovanju onesnaževanja prejela že drugi opomin. Slovenija je skupaj s še sedmimi članicami prvi opomin prejela maja lani. Drugi opomin je sicer zadnji korak pred sprožitvijo postopka proti državi pred Sodiščem Evropskih skupnosti.

Cilj direktive o preprečevanju in nadzorovanju onesnaženja je preprečiti in nadzorovati industrijske emisije v zrak, vodo in tla. V skladu z njo so morale države do 30. oktobra 2007 izdati nova dovoljenja ali pregledati in po potrebi obnoviti obstoječa dovoljenja za vse industrijske obrate, ki so začeli delovati pred 30. oktobrom 1999. Slovenija pa bi morala izdati nova ali obnovljena dovoljenja za industrijske obrate, ki so začeli delovati do datuma njenega vstopa k EU, to je 1. maja 2004.

Evropski komisar za okolje Stavros Dimas je poudaril, da je dejstvo, da industrijski obrati delujejo brez uradnih dovoljenj, na podlagi katerih bi morali zagotoviti zmanjšanje količine onesnaževal, nesprejemljivo.

Drugi opomin so poleg Slovenije prejele še Belgija, Bolgarija, Grčija, Italija, Nizozemska, Portugalska in Španija, medtem ko so Danska, Irska in Malta prejele prvi opomin.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.