Aktualne novice

Bodo odobrili nove sorte gensko spremenjene koruze?

dodano: 6.2.2009

http//:www.itr.si

Evropska komisija predlaga odobritev gojenja za novi GS koruzi
Po poročanju Money CNN in Reuters VB je Evropska komisija 21.1. 09 predlagala, da se v EU omogoči gojenje dveh novih sort gensko spremenjenih organizmov (GSO). To je komaj drugi tak predlog v zadnjih desetih letih.
Predlog se nanaša na dve vrsti koruze, Syngentovo Bt-11 in koruzo 1507 združenja podjetij Pioneer Hi-Bred in Mycogen Seeds, od katerih je prvo podružnica korporacije DuPont in drugo enota korporacije Dow Chemical. O predlogu bodo ta mesec glasovali strokovnjaki iz vlad sedemindvajseterice.
Ker so GSO v EU sporno vprašanje, je malo verjetno, da bodo izglasovali jasno podporo ali zavrnitev, zato bo odločanje o zadevi, kot običajno, ponovno prepuščeno Komisiji. Ta je doslej vedno odločila v skladu s svojim lastnim predlogom.
Kljub nasprotovanju GSO v javnosti je EU v preteklih letih odobrila uvoz številnih GS rastlin. Ni pa odobrila gojenja GS rastlin na svojih tleh; izjema je leta 1998 odobrena sorta koruze, ki jo je razvil Monsanto.
Podjetje BASF SE je Komisijo lani tožilo, ker že dobro desetletje čaka na odobritev gojenja svojega GS krompirja. Tega je Komisija leta 2007 najprej sicer priporočila za odobritev, nato pa na podlagi novih znanstvenih dokazov o možnih škodljivih učinkih krompirja na okolje začela postopek pri Evropski agenciji za varnost hrane. Ta naj bi rezultate predvidoma objavila marca letos.
Pripravil: ITR-info<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.