Aktualne novice

Gensko spremenjena hrana ne bo rešila svetovne lakote

dodano: 7.2.2009

http//:www.itr.si

Kmetijski ministri držav skupine G-8 kmalu o prehranski krizi

  

Po poročanju Voice of America bo med 18. in 20. aprilom v italijanskem Trbižu potekala prva konferenca kmetijskih ministrov držav skupine G-8. V ta namen sta se 28.1.09 srečala generalni direktor FAO Jacques Diouf in italijanski minister za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo Luca Zaia.

 

Minister Zaia je ob tej priložnosti dejal, da v letu italijanskega predsedovanja skupini G-8 želi slediti lanski odločitvi iz Toyaka o organizaciji delovnega sestanka z namenom priprave konkretnih predlogov za spoprijemanje s prehransko krizo in predvideno rastjo cen kmetijskih surovin. Ti bodo nato predstavljeni na julijski konferenci G-8.

 

Poleg ministrov G-8 so povabljeni še predstavniki drugih agencij za prehrano pri ZN in kmetijski ministri Brazilije, Kitajske, Egipta, Indije, Mehike in Južnoafriške Republike. Povabljeni so tudi visoki predstavniki EU in Svetovne banke.

 

Jacques Diouf je poudaril, da so na svetu milijoni lačnih ljudi, kar je nesprejemljivo, saj imamo znanja in sposobnosti, da zagotovimo eno od najosnovnejših človekovih pravic – pravico do preskrbljenosti s hrano. Zato je pomembno, da se področje kmetijstva upošteva v nadaljnjih pogovorih skupine G-8, je še dodal.

 

Minister Zaia je prepričan, da svetovne lakote ne moremo reševati z gensko tehnologijo. V ozadju te so namreč drugi cilji. Za reševanje lakote so bolj pomembni konkretni ukrepi, kot jih izvaja FAO, ki kmete opremi s sredstvi za obdelovanje zemlje in jim npr. omogoči dostop do vode.

 

Pripravil: ITR-info<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.