Aktualne novice

Gensko spremenjena hrana ne bo rešila svetovne lakote

dodano: 7.2.2009

http//:www.itr.si

Kmetijski ministri držav skupine G-8 kmalu o prehranski krizi

  

Po poročanju Voice of America bo med 18. in 20. aprilom v italijanskem Trbižu potekala prva konferenca kmetijskih ministrov držav skupine G-8. V ta namen sta se 28.1.09 srečala generalni direktor FAO Jacques Diouf in italijanski minister za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo Luca Zaia.

 

Minister Zaia je ob tej priložnosti dejal, da v letu italijanskega predsedovanja skupini G-8 želi slediti lanski odločitvi iz Toyaka o organizaciji delovnega sestanka z namenom priprave konkretnih predlogov za spoprijemanje s prehransko krizo in predvideno rastjo cen kmetijskih surovin. Ti bodo nato predstavljeni na julijski konferenci G-8.

 

Poleg ministrov G-8 so povabljeni še predstavniki drugih agencij za prehrano pri ZN in kmetijski ministri Brazilije, Kitajske, Egipta, Indije, Mehike in Južnoafriške Republike. Povabljeni so tudi visoki predstavniki EU in Svetovne banke.

 

Jacques Diouf je poudaril, da so na svetu milijoni lačnih ljudi, kar je nesprejemljivo, saj imamo znanja in sposobnosti, da zagotovimo eno od najosnovnejših človekovih pravic – pravico do preskrbljenosti s hrano. Zato je pomembno, da se področje kmetijstva upošteva v nadaljnjih pogovorih skupine G-8, je še dodal.

 

Minister Zaia je prepričan, da svetovne lakote ne moremo reševati z gensko tehnologijo. V ozadju te so namreč drugi cilji. Za reševanje lakote so bolj pomembni konkretni ukrepi, kot jih izvaja FAO, ki kmete opremi s sredstvi za obdelovanje zemlje in jim npr. omogoči dostop do vode.

 

Pripravil: ITR-info<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: