Aktualne novice

Previdno, če zlomite varčno sijalko

dodano: 7.2.2009

Čeprav Evropska komisija zelo vzpodbuja uporabo varčnih sijalk, pa je zelo nevestna pri informiranju o ravnanju v primeru, da se sijalka zlomi. Zadeva ni tako nedolžna, kot se zdi.Z letom 2012 bo po sklepu Evropske komisije na območju EU uporaba in trženje klasičnih žarnic z žarilno nitko prepovedana, namesto njih pa bodo v evropskih stavbah svetile varčne sijalke. Odločitev je dvignila veliko prahu, nenazadnje tudi zato, ker je v njih živo srebro, ki lahko že v majhnih količinah škoduje živčevju in možganom. Zato je primerno vedeti, kako ravnati z zlomljeno varčno sijalko.

Industrija sijalk in žarnic je po direktivi Evropske komisije dolžna porabnike sijalk o ravnanju z njimi obveščati šele od septembra 2010. Napotke za ravnanje pa je k sreči pred kratkim objavila švedska državna služba za ravnanje s kemičnimi snovmi.

Kakor ravnati?
1. Če zlomite sijalko, se njenih ostankov nikar ne lotevajte s sesalnikom. Kapljice živega srebra se namreč utegnejo enakomerno prerazporediti in uiti v zrak.
2. V sicer malo verjetnem primeru, da se razleti prižgana žarnica, zaprite vsa vrata, ki vodijo v prostor in odprite vsa okna. Nato prostor zapustite za vsaj pol ure.
3. Razbitine sijalke odstranite s kartonom ali trdim papirjem ter mesto, kjer so bili ostanki, obrišite z vlažno krpo.
4. Ostanke razbitin, kartona (papirja) ter krpe shranite v steklen ali kakšen drug kozarec in ga s pokrovom zaprite. Opremite ga s pripisom "Pozor, lahko vsebuje ostanke živega srebra" ter ga oddajte ne zbirališču nevarnih odpadkov.

V nobenem primeru varčne sijalke ne sodijo v koš za smeti, ampak jih je treba obravnavati kot nevaren odpadek. Druga možnost je, da jih oddate pri prodajalcu, kjer ste jih kupili. Ti so sijalke dolžni sprejeti, saj jih k temu zavezuje direktiva EU o ravnanju z električnimi napravami.

Švedski strokovnjaki poleg tega svetujejo nakup takšne sijalke, ki ima zaščito proti zlomu, oziroma nakup sijalke, ki vsebujejo amalgam, ki veže živo srebro vsaj takrat, ko sijalka ne gori. Toda teh karakteristik na nalepki proizvoda ne boste našli, ampak je po njih treba povprašati v trgovini.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.