Aktualne novice

Starši stisnili Kellogg!

dodano: 27.7.2007

ABC News, 14. junij 2007

Kellogg, vodilni svetovni proizvajalec žitaric za zajtrk, bo spremenil formulacijo svojih izdelkov in jih naredil bolj zdrave, ali jih ne bo več promoviral otrokom.

Ta sprememba je posledica pritiskov staršev in nevladnih organizacij, ki so že bili na tem, da bi tožili kompanijo za nekorektno oglaševanje nezdravih izdelkov otrokom.

Kot del poravnave je Kellogg ustvaril nove kriterije "Kellogg Global Nutrient Criteria," katere bodo dodali na večino svojih izdelkov. Ti kriteriji zahtevajo, da bo vsak obrok Kellogovih izdelkov v prihodnje vseboval:
- manj kot 200 kalorij
- manj kot 2 grama nasičenih maščob
- manj kot 12 gramov sladkorja in do 230 milogramov natrija.

V vmesnem času pa bo Kellogg embalaže izdelkov opremil tudi z bolj berljivimi prehranskimi informacijami. Načrtujejo tudi ustavitev oglaševanja v šolah otrokom mlajšim od 12 let in obljubljajo, da bodo prenehali z uporabo risanih likov "ki niso del trgovskih znamk", v izdelkih, ki ne ustrezajo novim kriterijem.

Proizvajalci so znani po tem, da zavajajo potrošnike s svojimi zdravimi apeli.  Ko gre za sladke zajtrke, slana peciva in druge procesirane izdelke (po katerih je Kellogg najbolj poznan), so obljube daleč od realnosti .

Vendar celo novi kriteriji ignorirajo najbolj problematične sestavine, kot so fruktozni sirup, umetna barvila, arome in konzervansi.

Zagotovo je dobra novice, da se multinacionalke odzivajo na zahteve potrošnikov po bolj zdravi hrani. Vendar kljub temu ne pozabite, da poleg teh obstajajo še veliko bolj zdravi izdelki, s katerimi lahko hranite svoje otroke.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.