Aktualne novice

NOVOST! Bio razgradljive vrečke iz bio plastike

dodano: 1.3.2009

marčevske novice Skupaj za zdravje človeka in naraveV zadnjem času je vse več govora o množici plastičnih nakupovalnih vrečk, ki so dobesedno preplavile svet in ki onesnažujejo tudi najbolj skrite kotičke narave, zastrupljajo zemljo in morijo živali. Kar štiri od petih vrečk za nakupe so izdelane iz polietilena. Razlog za njihovo  priljubljenost je jasen: uporabnost in nizka cena. Komu pa bo svojo ceno zaračunalo okolje?

V Sloveniji se letno uporabi okoli 600.000.000 (ocena) plastičnih vrečk. Nekaj vrečk snovno recikliramo, veliko jih konča na smetiščih, veliko pa tudi v naravi. Če bi vse te vrečke polagali eno poleg druge (vrečka 0,35 m x 0,45 m), bi v 12 letih prekrili celotni Triglavski narodni park (83.807 ha)! Si res želimo tega?

Ena od rešitev, ki so jo ponudili tehnologi, je t. i. »bioplastika«. Narejena je iz bio razgradljivih polimerov, škrobov in dopolnilnih sestavin in se sama razgradi pod vplivom UV žarkov, vode, mikroorganizmov in ostalih vplivov okolja. Vrečke iz takšne plastike so zato popolnoma zemlji prijazne, primerne pa so za različne potrebe, od gospodinjstva (vrečke za bio odpadke, kompostiranje) in maloprodaje (nakupovalne vrečke) do poljedelstva (folije) in proizvodnje.

Najbolj bio vrečka je tista, ki se ne proizvede! Kljub svoji razgradljivosti tudi bioplastika še ni povsem idealna rešitev, saj potrebuje surovine (škrob), energijo za predelavo, energijo za transport in tudi kompostiranje ni brezplačno. Noben proizvod ni ekološko popolnoma nesporen. Proizvodnja in distribucija vsakega izdelka - iz plastike, koruze ali papirja, zahteva energijo in material. V tem se bio razgradljiva plastika ne razlikuje bistveno od običajne plastike ali papirja. Vendar vsaj ne pušča dolgotrajnejših sledi v naravi - še več, razpade v kompost, ki je osnova rasti novih rastlin in krog v naravi je tako zaključen.

Ko se boste naslednjič odpravili po nakupih pa vseeno prej pomislite tudi na vrečke in vzemite kakšno s seboj, plastično ali bio razgradljivo – v domačem predalu vam ne bo kaj dosti koristila, v smeteh tudi ne, Triglavski park pa vam bo zelo hvaležen!<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: