Aktualne novice

NOVOST! Bio razgradljive vrečke iz bio plastike

dodano: 1.3.2009

marčevske novice Skupaj za zdravje človeka in naraveV zadnjem času je vse več govora o množici plastičnih nakupovalnih vrečk, ki so dobesedno preplavile svet in ki onesnažujejo tudi najbolj skrite kotičke narave, zastrupljajo zemljo in morijo živali. Kar štiri od petih vrečk za nakupe so izdelane iz polietilena. Razlog za njihovo  priljubljenost je jasen: uporabnost in nizka cena. Komu pa bo svojo ceno zaračunalo okolje?

V Sloveniji se letno uporabi okoli 600.000.000 (ocena) plastičnih vrečk. Nekaj vrečk snovno recikliramo, veliko jih konča na smetiščih, veliko pa tudi v naravi. Če bi vse te vrečke polagali eno poleg druge (vrečka 0,35 m x 0,45 m), bi v 12 letih prekrili celotni Triglavski narodni park (83.807 ha)! Si res želimo tega?

Ena od rešitev, ki so jo ponudili tehnologi, je t. i. »bioplastika«. Narejena je iz bio razgradljivih polimerov, škrobov in dopolnilnih sestavin in se sama razgradi pod vplivom UV žarkov, vode, mikroorganizmov in ostalih vplivov okolja. Vrečke iz takšne plastike so zato popolnoma zemlji prijazne, primerne pa so za različne potrebe, od gospodinjstva (vrečke za bio odpadke, kompostiranje) in maloprodaje (nakupovalne vrečke) do poljedelstva (folije) in proizvodnje.

Najbolj bio vrečka je tista, ki se ne proizvede! Kljub svoji razgradljivosti tudi bioplastika še ni povsem idealna rešitev, saj potrebuje surovine (škrob), energijo za predelavo, energijo za transport in tudi kompostiranje ni brezplačno. Noben proizvod ni ekološko popolnoma nesporen. Proizvodnja in distribucija vsakega izdelka - iz plastike, koruze ali papirja, zahteva energijo in material. V tem se bio razgradljiva plastika ne razlikuje bistveno od običajne plastike ali papirja. Vendar vsaj ne pušča dolgotrajnejših sledi v naravi - še več, razpade v kompost, ki je osnova rasti novih rastlin in krog v naravi je tako zaključen.

Ko se boste naslednjič odpravili po nakupih pa vseeno prej pomislite tudi na vrečke in vzemite kakšno s seboj, plastično ali bio razgradljivo – v domačem predalu vam ne bo kaj dosti koristila, v smeteh tudi ne, Triglavski park pa vam bo zelo hvaležen!<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.