Aktualne novice

Solata »brez« ali »z«?

dodano: 3.3.2009

marčevske novice Skupaj za zdravje človeka in naraveTe dni, ko smo vse bolj željni sveže hrustljave zelenjave, in so celo tisti z velikimi vrtovi domače zaloge že popapali, smo pred dilemo kaj izbrati, da »zadenemo« čim manj pesticidov.

Pregledali smo vsa uradna pesticidna poročila za zadnjih 8 let in vam pripravili pregledno tabelo, katero sadje in zelenjava vsebuje največ ostankov.

V Sloveniji je najbolj tvegano kupiti grozdje (le 5% je brez ostankov pesticidov), ter cvetačo (9% brez ostankov pesticidov). Tudi pri hruškah bo šele vsaka tretja brez ostankov pesticidov.

Pri solatah in špinači pa smo nad evropskim povprečjem. Testiranja v Sloveniji niso pokazala ostanke pesticidov v špinači (v Evropi so ostanke našli v 20% vzorcev). V Evropi je vsaka druga solata z ostanki pesticidov, med domačimi testiranimi vzorci pa ostanke pesticidov vsebuje vsaka peta. 4% slovenskih vzorcev solate pa je vsebovalo količine pesticidov, ki presegajo zgornje dovoljene meje. Če jo uživate vsak dan, to pomeni da se uradno zastrupljate enkrat na mesec.

Ker so površinski pesticidi praviloma v obliki, ki je vodotopna, je dobro pri pranju uporabiti naravna sredstva, ki pomagajo raztopiti površinske pesticide. Pri globinskih ni pomoči.

V restavracijah pozabite na riskantne oblike solate, ker jih zelo slabo perejo. << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: