Aktualne novice

Solata »brez« ali »z«?

dodano: 3.3.2009

marčevske novice Skupaj za zdravje človeka in naraveTe dni, ko smo vse bolj željni sveže hrustljave zelenjave, in so celo tisti z velikimi vrtovi domače zaloge že popapali, smo pred dilemo kaj izbrati, da »zadenemo« čim manj pesticidov.

Pregledali smo vsa uradna pesticidna poročila za zadnjih 8 let in vam pripravili pregledno tabelo, katero sadje in zelenjava vsebuje največ ostankov.

V Sloveniji je najbolj tvegano kupiti grozdje (le 5% je brez ostankov pesticidov), ter cvetačo (9% brez ostankov pesticidov). Tudi pri hruškah bo šele vsaka tretja brez ostankov pesticidov.

Pri solatah in špinači pa smo nad evropskim povprečjem. Testiranja v Sloveniji niso pokazala ostanke pesticidov v špinači (v Evropi so ostanke našli v 20% vzorcev). V Evropi je vsaka druga solata z ostanki pesticidov, med domačimi testiranimi vzorci pa ostanke pesticidov vsebuje vsaka peta. 4% slovenskih vzorcev solate pa je vsebovalo količine pesticidov, ki presegajo zgornje dovoljene meje. Če jo uživate vsak dan, to pomeni da se uradno zastrupljate enkrat na mesec.

Ker so površinski pesticidi praviloma v obliki, ki je vodotopna, je dobro pri pranju uporabiti naravna sredstva, ki pomagajo raztopiti površinske pesticide. Pri globinskih ni pomoči.

V restavracijah pozabite na riskantne oblike solate, ker jih zelo slabo perejo. << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.