Aktualne novice

Ministri EU podprli avstrijsko in madžarsko odločitev o prepovedi gojenja GSO

dodano: 2.3.2009

ITR

Avstrija in Madžarska lahko ohranita nacionalno prepoved uporabe in prodaje gensko spremenjenih rastlin.

Bruselj/Ljubljana, 2. marec 2009 – Na današnjem zasedanju Sveta za okolje je večina ministrov EU zavrnila predlog Evropske komisije, ki je od držav članic EU zahteval odločitev, da bi omenjenima državama preprečil nadaljnjo uveljavljanje prepovedi za gojenje gensko spremenjenih (GS) rastlin na njihovem ozemlju. Proti predlogu Evropske komisije je glasovalo več kot dvajset držav članic. Madžarska tako lahko ohrani svojo prepoved uporabe in prodaje Monsantove koruze MON810, medtem ko lahko Avstrija poleg MON810 nadalje prepoveduje za uporabo in prodajo tudi Bayerjevo koruzo T25.  

„Današnja odločitev pomeni zmago za okolje, kmete in potrošnike, ter veliko zadrego za Komisijo. Vlade EU so že četrtič zavrnile predlog Komisije za ukinitev nacionalnih prepovedi za GS rastline. Vprašamo se lahko, katerega dela odgovora „ne“ Komisija ne razume?

Avstrijski in madžarski znanstveni odbori so nedavno predložili nove dokaze, ki podpirajo njihovo odločitev o uveljavitvi nacionalnih prepovedi in ki kažejo, da ima koruza MON810 – edina GS rastlina, ki jo trenutno v EU gojimo – verjetno škodljive vplive na okolje.  

Danes je Slovenija glasovala v podporo avstrijski in madžarski odločitvi. Kljub temu, da smo s tem lahko zadovoljni, ostaja grenak priokus, da slovenski politiki ne zmorejo dovolj poguma, da bi sledili vzoru sosednjih držav,“ sporoča Nina Štros, vodja kampanj za politike EU za Greenpeace v Sloveniji.  

„Varovanje okolja in javnega zdravja bi moralo vedno imeti prednost pred finančnimi interesi peščice agro-kemičnih podjetij,“ so prepričani na Inštitutu za trajnostni razvoj, ki v Sloveniji že dve leti vodi informacijsko kampanjo o GS rastlinah.   
 

Več informacij:
Nina Štros, Vodja kampanj za politike EU na področju varstva okolja v Sloveniji: 040 871 530, nina.stros@greenpeace.org

Anamarija Slabe, strokovni vodja, Inštitut za trajnostni razvoj: 041 725 991, anamarija.slabe@itr.s<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: