Aktualne novice

Poziv Obami k izboljšanju prehrane

dodano: 2.3.2009

Inštitut za trajnostni razvoj

Vrhunski kuharji pozivajo Obamo, naj izboljša prehransko politiko v državi

Ko je novembra lani predsednik Obama obiskal eno svojih najljubših restavracij v Chicagu, so mu ob prihodu radostno ponudili svojo posebnost: margarito iz najboljših sestavin, brez ledu. Predsednik Obama je ponudbo smeje sprejel: "Saj veste, kakšna je moja drža!", poročajo v Associated Press.

Glavni kuhar v omenjeni restavraciji Rick Bayless pravi, da predsednik Obama s svojim sproščenim uživanjem ob hrani nakazuje možno smer razvoja prehranske politike v ZDA. Za razliko od svojega predhodnika, predsednika Busha, ki je le redko obiskoval restavracije in ni pogosto govoril o svojem okusu glede hrane, sedanji predsednik rad hodi v restavracije in preizkuša nove jedi. Rick Bayless zato upa, da bo sedanji predsednik uvidel, da je treba storiti vse, kar je možno, da se zagotovi pristna in naravna hrana za vse.

Morda se komu zdijo pojmi zdrave in ekološko pridelane hrane elitistični, a mnogo vrhunskih kuharjev verjame, da lahko predsednik s svojim zgledom razširi obzorja ljudi in jih opogumi, da razmislijo o svoji prehrani. Ti kuharji zastopajo lokalno, okolju prijazno pridelano hrano z visoko prehransko vrednostjo. Pozivajo jedce, tudi tiste, ki si morda nikoli ne bodo privoščili obroka v njihovih restavracijah, naj gojijo svojo zelenjavo, kupujejo od kmetov in so pozorni na izvor hrane.  

Dan Barber, kuhar v priljubljeni newyorški restavraciji in pogosto kritik prehranske politike ZDA, pravi, da bi lahko že nekaj potez s strani predsednika in njegove žene Michelle privedlo do izpolnitve ciljev, za katere si že leta prizadevajo mnogi kuharji. Barber priznava, da je sam verjetno res elitist, a prav zato je potrebno zviševati zavest na drugačen način in ne le z uživanjem obrokov v dragih restavracijah; pri tem je vzgled Bele hiše lahko zelo pomemben.. Gotovo je dobri hrani možno zagotoviti reklamo tudi z objavo tega, kaj predsednik z družino jé.

Ti vrhunski kuharji verjamejo, da je večina hrane v ZDA preveč predelane, subvencionirane in pridelane brez obzira na okolje. To za majhne pridelovalce pomeni manj dohodka s prodajo bolj naravne in hranljive hrane. Zavedajo se, da se vladna podpora velikim kmetijskim podjetjem in prehranska politika ne bosta hitro spremenili. Nenazadnje je kongres lansko leto tudi z Obamovo podporo sprejel osnutek zakona, ki 290 milijard dolarjev subvencij namenja največjim kmetijskim pridelovalcem. A Obamov kmetijski minister Tom Vilsack je ob svojem zaslišanju v senatu zatrdil, da se bo te težave lotil v svojem mandatu. Kuharji predlagajo različne načine, ki bi podprli male proizvajalce: ustanovitev agencije, ki bi skrbela za njihov razvoj; dodelitev subvencij; označevanje gensko spremenjene hrane; zakonske spodbude; manj subvencij za velika kmetijska podjetja, ipd.

Byless verjame, da bi že z objava tega, kaj jedo v predsedniški družini, Obamovi lahko povzročili ogromne spremembe. "Vsi bodo hoteli biti kot Obamovi", pravi.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.