Aktualne novice

Campina svoje mlečne izdelke proizvaja iz mleka krav, ki ne uživajo GSO

dodano: 11.3.2009

ITR, Ljubljana, 10.3.09 ; info@itr.si; www.itr.siIz Nemčije (Heilbronn) poročajo o odločitvi največje evropske mlekarne Campina, da bo odkupovala mleko le od kmetov, ki živine ne krmijo z GSO. Tako spodbujajo krmljenje krav s tradicionalnimi krmnimi rastlinami in dokazujejo, da je tako kmetovanje mogoče.

Campina je prvi veliki industrijski predelovalec hrane, ki se sklicuje na nemški zakon o označevanju prehrambnih izdelkov z oznako "brez GSO" (nemško: "ohne Gentechnik"). Mleko s to oznako je sicer možno kupiti že od oktobra lani. Pred nekaj dnevi so na svoji spletni strani predstavili še oglas, v katerem resnični rejci molznic govorijo o tradicionalni krmi. Izogibajo se vsakršnim sojinim dodatkom v krmnih mešanicah. Osnovna krma za živino so tako kot v preteklosti trava, repica in volčji bob. S tem se popolnoma izognejo kakršnikoli možnosti onesnaženja krme.

Ta smeli korak bo verjetno vplival tudi na druge rejce molznic po Nemčiji. Toda Campinin način ni edini, s katerim je možno doseči standard "brez GSO". Manjši pridelovalci mleka, pa tudi rejci perutnine in drugih živali, ki večinoma uporabljajo sojino krmo, lahko s pomočjo zanesljivih sistemov certifickacije gensko nespremenjene sojine moke (iz Brazilije ter celo iz Indije) svoje izdelke prav tako označijo z oznako "brez GSO".  

Tako veliko podjetje bo s svojim pozitivnim zgledom verjetno vplivalo na preusmeritev manjših rejcev. Ti bi z nekaj manjšimi prilagoditvami v svoji nabavi krme celo laže dosegli, da bi lahko začeli uporabljati pri potrošnikih to tako zaželeno trditev.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: