Aktualne novice

Campina svoje mlečne izdelke proizvaja iz mleka krav, ki ne uživajo GSO

dodano: 11.3.2009

ITR, Ljubljana, 10.3.09 ; info@itr.si; www.itr.siIz Nemčije (Heilbronn) poročajo o odločitvi največje evropske mlekarne Campina, da bo odkupovala mleko le od kmetov, ki živine ne krmijo z GSO. Tako spodbujajo krmljenje krav s tradicionalnimi krmnimi rastlinami in dokazujejo, da je tako kmetovanje mogoče.

Campina je prvi veliki industrijski predelovalec hrane, ki se sklicuje na nemški zakon o označevanju prehrambnih izdelkov z oznako "brez GSO" (nemško: "ohne Gentechnik"). Mleko s to oznako je sicer možno kupiti že od oktobra lani. Pred nekaj dnevi so na svoji spletni strani predstavili še oglas, v katerem resnični rejci molznic govorijo o tradicionalni krmi. Izogibajo se vsakršnim sojinim dodatkom v krmnih mešanicah. Osnovna krma za živino so tako kot v preteklosti trava, repica in volčji bob. S tem se popolnoma izognejo kakršnikoli možnosti onesnaženja krme.

Ta smeli korak bo verjetno vplival tudi na druge rejce molznic po Nemčiji. Toda Campinin način ni edini, s katerim je možno doseči standard "brez GSO". Manjši pridelovalci mleka, pa tudi rejci perutnine in drugih živali, ki večinoma uporabljajo sojino krmo, lahko s pomočjo zanesljivih sistemov certifickacije gensko nespremenjene sojine moke (iz Brazilije ter celo iz Indije) svoje izdelke prav tako označijo z oznako "brez GSO".  

Tako veliko podjetje bo s svojim pozitivnim zgledom verjetno vplivalo na preusmeritev manjših rejcev. Ti bi z nekaj manjšimi prilagoditvami v svoji nabavi krme celo laže dosegli, da bi lahko začeli uporabljati pri potrošnikih to tako zaželeno trditev.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.