Aktualne novice

V Beli hiši so zorali ledino za projekt kuhinjskega ekološkega vrta

dodano: 25.3.2009

ITR, Ljubljana, 23.3.09 ; info@itr.si; www.itr.siKot poročajo na spletni strani "Beyond Pesticides", se je s prvim pomladnim dnem v Washingtonu s podporo prve dame ZDA Michelle Obama začel projekt ekološkega vrta. Učenci osnovne šole Bancroft so skupaj z Obamovo na vrtu Bele hiše zastavili kuhinjski vrt velikosti približno 100 kvadratnih metrov, namenjen oskrbi s hrano za potrebe predsedniške družine, formalne večerje in krajevne javne kuhinje. V omenjeni šoli imajo ekološki vrt sicer že od leta 2001. Učenci bodo skupaj z družino Obama in vrtnarskim osebjem Bele hiše pomagali od setve do spravila ekopridelkov.

Mnogi upajo, da je poteza več kot simbolična in da nakazuje boljšo kmetijsko ter pesticidno politiko nasploh. Taka gesta bo morda spodbudila tudi druge, da svoje trate spremene v ekološke vrtove. Ne gre zanemariti tudi sporočila potrošnikom, da je ekološka, doma pridelana hrana pomembna.

V vrtu za Belo hišo bo raslo 55 vrst zelenjave, jagodičja in zelišč, postavili pa bodo tudi dva čebelja panja. New York Times poroča, da so za ekološka semena porabili 200 dolarjev, zemljo bodo gnojili s kompostom iz Bele hiše in organskimi odpadki. Škodljivce bodo krotile pikapolonice in bogomoljke. 

Nad družino Obama je navdušen Roger Doiron, ustanovitelj projekta "Mednarodni kuhinjski vrt" in vodja kampanje "Eat the view" ("Razgled za pojesti"), ki je tudi zbral 100.000 podpisov za obnovo vrta pred Belo hišo. Vrt pred Belo hišo namreč ni novost. V različnih oblikah in velikostih je že obstajal in leta 1918 so se na travniku pasle ovce. Roger Doiron zagovarja vrt kot povezavo preteklosti s prihodnostjo države, saj so nazadnje tam gojili zelenjavo med drugo svetovno vojno, ko gospodarstvu ni šlo najbolje, tako kot danes, ko je znova treba zaživeti v mejah naših sredstev in v mejah zmožnosti našega planeta. 

Z "Razgled za pojesti" sta zakonca Doiron dokazala očitne ekonomske prednosti lastne pridelave hrane. Na svojem približno 150 kvadratnih metrov velikem vrtu sta s pridelavo privarčevala 2.150 dolarjev, ki bi jih sicer porabila za nakup hrane.

Ekološko kmetovanje uteleša ekološko osveščen pristop k pridelovanju hrane, ki ne dopušča in se ne zanaša na uporabo strupenih, sintetičnih pesticidov, kemičnih gnojil, gensko spremenjenih organizmov, antibiotikov... Namesto škodljivih metod in proizvodov pri ekološkem kmetovanju uporabljajo trajnostne tehnike kot so npr. kolobarjenje, zeleno gnojenje in kompostiranje, ki soustvarjajo zdravo prst, onemogočajo škodljivce in bolezni ter tako omogočajo pridelavo zdrave hrane.

Nekdanji glavni kuhar Bele hiše Walter Scheib je nad idejo vrta navdušen. Pravi, da je prišla v pravem času, saj zaveza prve dame ZDA k lokalno pridelani, sveži hrani pomeni napredno potezo, ki bo izboljšala zavedanje o pomembnosti lokalno pridelane hrane na nacionalni ravni.  

Cilj sodelujočih pri projektu"Razgled za pojesti" je oblikovanje ekoloških vrtičkov tudi na drugih prominentnih in prostih območjih: pred hišami guvernerjev, pred šolami in na praznih parcelah v mestih. Podpirajo projekte ekološkega kmetovanja, ki omogoča dobro gospodarjenje in zmanjšanje uporabe nevarnih kemičnih učinkovin, ki so jim izpostavljeni kmetje in kmetijski delavci. Gibanje za spremembe na področju uporabe pesticidov navaja, da so najpogostejše težave, povezane s konvencionalnim kmetijstvom, onesnaženje podtalnice in odtekanje strupov, zato je mnenja, da ekološko kmetovanje ponuja odgovor na preteče okoljske in zdravstvene nevarnosti. << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.