Aktualne novice

Nevarni teflon

dodano: 31.7.2007

www.theecologist.org/ prevod v SLO www.Pozitivke.net

Teflon so odkrili po nesreči v poznih 30-ih. Teflon je olajšal naša življenja. Voskast, gladek, odbija umazanijo, maščobo in vodo, potrošniki srečujemo ta neverjeten material v prevlekah za ponve in kuhinjskih pripomočkih, preprogah odpornih na madeže, kot tudi v oblekah, papirnatih izdelkih, embalaži za hitro prehrano, očalah, izolacijah in celo strehah, ki prekrivajo nogometne stadione.

Posoda prevlečena s teflonom je del vsakdanje udobnosti. Preprečuje, da bi se hrana prijela, prehrambeno zavednim omogoča, da lahko uporabijo manj olja in olajšuje pomivanje posode. V bistvu je teflon tako uporaben, da se ni nihče preveč potrudil, tudi ne njeni izdelovalci (DuPont), ali je uporaba teflona varna stvar. Kemijska sestava teflona je tako komplicirana, da je tudi znanstveniki popolnoma ne razumejo.

Kar se ve je, da je teflon sestavljen iz številnih strupenih kemikalij, ki lahko med kuho prehajajo v zrak in v hrano. Čim večkrat uporabljate teflonsko ponev na visokih temperaturah, tem  hitreje se bo prevleka odluščila in oddajala majhne delčke in pline v zrak. Ko se to zgodi (ponavadi v roku dveh let), se ob ročnem pranju ali v pomivalnem stroju z bolj močnim detergentom proces pospeši.

Kemikalije, ki jih oddaja teflon so škodljive za človeka in le nekaj minutno izpostavljenje škodi hišnim ptičem. Tudi, če še nikoli niste uporabljali teflonske ponve, obstajajo dobre možnosti, da se v vašem telesu nahajajo teflonski delčki, zavoljo velikega spektra izdelkov narejenih iz teflona.

Teflon se danes smatra za nevarnega: ni biološko razgradljiv, skladišči se v ljudeh in živalih ter okolju. Čeprav obstoja okoli 100 poznanih PFC-jev (teflon), sta bila samo dva izmed njih podvržena študijam. Oba so našli v človeški krvi, kot tudi v krvi živalih na Antartiki in v Atlantskem oceanu.

Mnogo problemov je prišlo šele zdaj na dan, kajti toksikologi so iskali strupe v človeškem telesu samo s preučevanjem maščob in krvi. Ampak PFC se skladišči v organih, kot so jetra, žolcnik, mehurju in žlezi ščitnici.

Že mogoče, da je kuhanje s teflonom lažje, ampak navsezadnje gre za neraziskano snov, ki ubija hišne ptice in povečuje tveganje za srčne bolezni, diabetis, raka. Firma DuPont (izdelovalci teflonskih izdelkov) bi morala odstraniti svoje produkte iz prodaje dokler ne bodo dokazali, da je ta umetna kemikalija res varna za uporabo.

Kaj lahko storimo?

Čeprav se izpostavljanju ne moremo izogniti, se lahko kot potrošnik odločite, da ne boste zapravili denarja za izdelke, ki vsebujejo teflon. Najbolje, da zamenjate teflonsko posodo za posodo iz nerjavečega jekla, železa, emajla. Poglejte ali vsebujejo preproge in obleke teflon.

Pozabite na hitro prehrano, kajti ponavadi jo pakirajo v embalažo, ki vsebuje teflon. Izogibajte se kozmetiki in toaletnim potrebšcinam z "fluoro", "perfluoro" ali PTFE med sestavinami. Izdelki, ki lahko vsebujejo PFC so kreme za obraz in telo, pudri v kamnu, lak za nohte in kreme za britje. In začnite kampanjo za življenje brez teflona!


 
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.