Aktualne novice

Nevarni teflon

dodano: 31.7.2007

www.theecologist.org/ prevod v SLO www.Pozitivke.net

Teflon so odkrili po nesreči v poznih 30-ih. Teflon je olajšal naša življenja. Voskast, gladek, odbija umazanijo, maščobo in vodo, potrošniki srečujemo ta neverjeten material v prevlekah za ponve in kuhinjskih pripomočkih, preprogah odpornih na madeže, kot tudi v oblekah, papirnatih izdelkih, embalaži za hitro prehrano, očalah, izolacijah in celo strehah, ki prekrivajo nogometne stadione.

Posoda prevlečena s teflonom je del vsakdanje udobnosti. Preprečuje, da bi se hrana prijela, prehrambeno zavednim omogoča, da lahko uporabijo manj olja in olajšuje pomivanje posode. V bistvu je teflon tako uporaben, da se ni nihče preveč potrudil, tudi ne njeni izdelovalci (DuPont), ali je uporaba teflona varna stvar. Kemijska sestava teflona je tako komplicirana, da je tudi znanstveniki popolnoma ne razumejo.

Kar se ve je, da je teflon sestavljen iz številnih strupenih kemikalij, ki lahko med kuho prehajajo v zrak in v hrano. Čim večkrat uporabljate teflonsko ponev na visokih temperaturah, tem  hitreje se bo prevleka odluščila in oddajala majhne delčke in pline v zrak. Ko se to zgodi (ponavadi v roku dveh let), se ob ročnem pranju ali v pomivalnem stroju z bolj močnim detergentom proces pospeši.

Kemikalije, ki jih oddaja teflon so škodljive za človeka in le nekaj minutno izpostavljenje škodi hišnim ptičem. Tudi, če še nikoli niste uporabljali teflonske ponve, obstajajo dobre možnosti, da se v vašem telesu nahajajo teflonski delčki, zavoljo velikega spektra izdelkov narejenih iz teflona.

Teflon se danes smatra za nevarnega: ni biološko razgradljiv, skladišči se v ljudeh in živalih ter okolju. Čeprav obstoja okoli 100 poznanih PFC-jev (teflon), sta bila samo dva izmed njih podvržena študijam. Oba so našli v človeški krvi, kot tudi v krvi živalih na Antartiki in v Atlantskem oceanu.

Mnogo problemov je prišlo šele zdaj na dan, kajti toksikologi so iskali strupe v človeškem telesu samo s preučevanjem maščob in krvi. Ampak PFC se skladišči v organih, kot so jetra, žolcnik, mehurju in žlezi ščitnici.

Že mogoče, da je kuhanje s teflonom lažje, ampak navsezadnje gre za neraziskano snov, ki ubija hišne ptice in povečuje tveganje za srčne bolezni, diabetis, raka. Firma DuPont (izdelovalci teflonskih izdelkov) bi morala odstraniti svoje produkte iz prodaje dokler ne bodo dokazali, da je ta umetna kemikalija res varna za uporabo.

Kaj lahko storimo?

Čeprav se izpostavljanju ne moremo izogniti, se lahko kot potrošnik odločite, da ne boste zapravili denarja za izdelke, ki vsebujejo teflon. Najbolje, da zamenjate teflonsko posodo za posodo iz nerjavečega jekla, železa, emajla. Poglejte ali vsebujejo preproge in obleke teflon.

Pozabite na hitro prehrano, kajti ponavadi jo pakirajo v embalažo, ki vsebuje teflon. Izogibajte se kozmetiki in toaletnim potrebšcinam z "fluoro", "perfluoro" ali PTFE med sestavinami. Izdelki, ki lahko vsebujejo PFC so kreme za obraz in telo, pudri v kamnu, lak za nohte in kreme za britje. In začnite kampanjo za življenje brez teflona!


 
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: