Aktualne novice

Samo rakavo tkivo si želi neomejene rasti!

dodano: 1.4.2009

Anton Komat (aprilske novice Skupaj za zdravje človeka in narave)


Za gospodarsko rast rabimo zadolževanje in trošenje preko svoji meja. Ob 5-odstotni gospodarski rasti bi v 20 letih porabili tri planete. Na planetu ima filozofijo neomejene rasti samo rakavo tkivo, za katero pa vemo, da gresta na koncu k vragu in rak in njegov gostitelj. Sedaj se je tak način razmišljanja iztekel – za rešitev se je treba obrniti k naravi.

Ne pretresa nas le finančna kriza, ampak štiri druge: podnebna, prehranska, energijska in zdravstvena. Njiva ni tovarna. Kmetijstvo zavezuje človeka k spoštovanju naravnih zakonov, ti pa so močnejši od zakonov industrije. Pšenica danes potrebuje natanko toliko dni, da dozori, kot jih je v času faraonov. A mi smo kmetijstvo s sonca preusmerili na nafto. Dokler je bila nafta poceni, je delovalo. Leta 1940 je pri pridelovanju hrane človek vložil 1 kilokalorijo (kcal) fosilnih goriv in dobil 3,4 kcal hrane. Danes moramo vložiti 10 kcal energije, da dobimo 1 kcal hrane, torej imamo izjemno požrešen energetski sistem. Če vzamemo prehranski sistem kot celoto: »požremo« 20 odstotkov nafte, hkrati pa ta sistem izloči 40 odstotkov toplogrednih plinov.

Energijski sistem je razsipen. Pri proizvodnji, pakiranju, hlajenju, transportiranju potrebujemo ogromno energije. V zadnjih nekaj mesecih se je obseg ladijskega prevoza hrane med celinami zmanjšal za 40 odstotkov. Mislim, da je že 44 držav prepovedalo izvoz vsake hrane. Globalni prehranski sistem razpada. To je alarm. Energetsko bazo civilizacije moramo premakniti nazaj na sonce in hrano začeti znova pridelovati lokalno in z minimalnimi stroški.

Poceni hrano smo plačali z zdravjem prebivalstva, ki je moralo zaužiti še toliko pesticidov, kemičnih dodatkov v hrani in vsega ostalega, kar jo naredi poceni. V zahodnem svetu je delež zdravstvenih storitev med bruto stroški države okoli 15 odstotkov, to je trikratni porast v zadnjih 30 letih. Ko sem na Radiu Študent imel kontaktno oddajo o hormonskih motilcih, sem dobil sto prostovoljcev za pregled sperme. Rezultat je dobil posameznik osebno, mi pa smo na podlagi z vseh koncev nabrane in seksualno aktivne populacije dobili samo skupno sliko. Ko sem prejel rezultate, sem z njimi odhitel k direktorici Inštituta za varovanje zdravja. Pa mi je rekla, daj no, saj veva, da je četrtina funkcionalno neplodnih, zakaj bi vznemirjali javnost. To je odnos zdravstva.

Za rešitev krize je treba zmanjšati potrošnjo. Reforma potrošnje gre v smeri izdelave kvalitetnih izdelkov namesto izdelkov za enkratno uporabo. Vseh pet različic krize – podnebna, prehranska, zdravstvena, energetska in finančna – je rešljivih s prehodom na samooskrbo in lokalni trg.

»Zadnjič se peljem z mojo šjoro v hribe in naletiva na kmetijo odprtih vrat, pa sva se ustavila. Dobila sva tri gajbe hrane za 7 evrov: repe, kolerabe, vsega živega.«

Več na: http://globetransformer.org/komat/<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.