Aktualne novice

Vzroki finančne in ekološke krize so si podobni

dodano: 1.4.2009

Dr. Lučka Kajfež Bogataj (povzeto po intervjuju na Siol.net)Vlaganje v okolje je nekaj, s čimer so industrija in države dolgo zavlačevale. Če se nazaj v okolje ne bo vlagalo, kar se mu vzame, lahko to povzroči politično krizo oz. manjšo gospodarsko rast. Javno dobro, ki ga ne plačujemo in ki ga tržni sistem ne priznava, ni vključeno v gospodarstvo. To je tudi eden izmed vzrokov, zakaj okolje izgublja svojo nosilno kapaciteto. Planet je omejen, in prej ko bo gospodarstvo to spoznalo, bolje bo zanj. Vse rešitve morajo biti dolgoročne. Gre za temeljne premisleke o tem, kako ekonomija trenutno deluje. Finančna kriza bo zahtevala in predstavila podoben izziv, torej temeljne spremembe. Idealno bi bilo, da to združimo – da spreminjamo sisteme tako, da bodo okolju in s tem tudi ljudem prijaznejši.

Na prvi pogled recesija odriva okoljske skrbi in varstvo okolja na stran. Vendar ne dolgoročno. Del situacije, v kateri smo se znašli, so namreč povzročili enaki pristopi do denarja, kot jih imamo do okolja. Razpolagamo z virtualnim denarjem oz. virtualnim okoljem, ki ga pravzaprav nimamo več na voljo. Mislim, da so vzroki finančne in ekološke krize v svojem bistvu –torej v razmišljanju, da lahko iz nič naredimo nekaj – zelo podobni. Ravno zato je treba iskati rešitve v sinergiji. << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.