Aktualne novice

Komu se to splača?

dodano: 5.4.2009

aprilske novice Skupaj za zdravje človeka in naraveAli ste vedeli, da za proizvodnjo enega litra mleka porabimo 1.000 litrov vode, za 1 kilogram perutnine 5.000 litrov, za 1 kg svinjine 10.000 litrov, za en kilogram govedine pa 20.000 litrov? Izdelava povprečnega avtomobila pa nas osuši za 150.000 litrov čiste vode.

Tudi intenzivno gojena zelenjava je zelo žejna. Danes kilogram solate popije 160 litrov vode, ostale zelenjavne rastline pa okrog 200 litrov. Pri proizvodnji sadja porabijo za en kilogram 700 litrov vode.

1 liter nepravilno shranjene ali odvržene nafte lahko onesnaži 1 milijon litrov pitne vode.

Za proizvodnjo ene same plastenke za ustekleničeno vodo porabimo 5 litrov pitne vode, ki konča med odplakami. Obenem se za plastenko porabi še pol litra nafte. Podatki so povzeti iz brošure Varujmo okolje, ki jo je izdal Zavod Moja soseska. Knjižica v nakladi 150.000 izvodov bo te dni romala na vse eko šole in poskusila pri mladih vzbuditi drugačen pogled na vrednotenje naravnih virov. Več o projektu preberite na: www.varujmookolje.si.

Upajmo, da bodo naši otroci uspeli popraviti ali vsaj ublažiti napake, ki smo jih današnji odrasli storili v svoji potrošniški evforiji. In upajmo, da bo kriza trajala dovolj dolgo, da bomo prisiljeni na novo izračunati, kaj se zares splača in kaj je le ropanje lastnih naravnih virov ali virov drugih držav, kar bomo morali prej ali slej vrniti z obrestmi.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.