Aktualne novice

Zakaj bi splakovali denar?

dodano: 4.4.2009

aprilske novice Skupaj za zdravje človeka in naraveSte kdaj preračunali, koliko denarja porabite za pralne praške? Če uporabljate pralni prašek srednjega cenovnega razreda, vas boben perila stane 0,18 EUR brez uporabe mehčalca ali morebitnih dodatkov za odstranjevanje madežev.

Ob tem plačate še kanalščine za povprečno 60 do 90 litrov vode, kolikor se je porabi v enem pranju. Če uporabljate konvencionalne praške, potem v naravo spuščate tudi gensko spremenjene encime, ki jih dodajajo praškom za večjo učinkovitost, ter tenzide, ki jih narava ne more razgraditi in bodo trajno onesnažili podtalnico. Prej ali slej bodo prišli na vaš krožnik ali v vaš kozarec. Zelo hitro pa bodo prišli na vašo kožo, ker se na perilu vedno zadržujejo ostanki čistil, ki jih uporabljate.

Sodobne rešitve so ekološke in ekonomske obenem. Najprej smo spoznali možnosti pranja z naravnimi saponini (tibetanski oreščki), s katerimi lahko peremo ceneje in obenem ne obremenjujemo narave.

Potem so prišle na trg magnetne krogle, ki so zniževale trdoto vode in s tem povečevale učinkovitost pranja.

Najbolj revolucionaren pa je izum pralnih krogel, ki so polnjene s keramičnimi kroglicami in pri mehanskem obračanju dvigajo pH vrednost vode, kar pomeni, da jo mehčajo. Krogle z mehanskim obračanjem proizvajajo kisikove ione, ki omogočajo, da voda globoko predre v tkanine in jih globinsko čisti. Kisik obenem deluje tudi antibakterijsko.

Tega besedila ne bi napisali, če jih ne bi preizkusili z zahtevnimi nalogami. Res je čudež zagledati nogavice, ki so v boben šle zelo umazane in jih je odlično oprala le voda s pomočjo krogel Glosion. Le pri mastnih madežih smo morali uporabiti minimalno količino praška, vendar je to enako tudi pri klasičnem pranju, kjer je nujno prašek ali sredstvo za odstranjevanje madežev nanesti direktno na madež.

Krogle so uporabne za tri leta oz. za 1000 pranj, kar pomeni, da boste prihranili 2/3 trenutnih stroškov (45 EUR na leto, če perete enkrat na dan), vodo pa boste iz pralnega stroja lahko direktno preusmerili v zalivanje vrta ali v biološko čistilno napravo. Temu rečemo dobra matematika!<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.