Aktualne novice

Zlorabljene besede!

dodano: 31.7.2007

Kljub vročemu poletju in parlamentarnim počitnicam bodo gensko spremenjeni organizmi tema, ki bo zaznamovala to poletje. V ospredju zagovornikov je beseda demokracija, pravica do izbire, pravica do razvoja znanosti, pravica do soobstoja…
Besede so močno orožje, kar so vedeli veliki manipulatorji vseh časov. Tudi današnji so se učili na istih primerih. Današnji pomen besede demokracija najbolje odraža zgodbica o majhni in veliki ribi.
Velika riba reče majhni: »Pojej me«. Majhna ji odgovori »Ne morem«. »Dobro, potem bom jaz tebe,« sklene velika riba.
Globalizacija in zakonodajni procesi v današnjem svetu potekajo po natančno takšnih principih. Velike multinacionalke angažirajo najboljše odvetnike in specialiste za lobiranje, ki pri WTO (Svetovni trgovinski organizaciji), ameriškem kongresu in Evropski komisiji poskrbijo za ustrezne zakonodajne okvirje. Znanost, ki je v 80% posredno ali neposredno plačana z enakega naslova, priskrbi »strokovne dokaze«, mediji (ki so v neposredni ali posredni lasti ugibajte koga), pa imajo nalogo, da tudi javnost sliši tisto, kar je dogovorjeno.
Ostalo je le tehnika in vprašanje časa.
 
Velika riba ima denar, znanstvenike, medije in se z dosego svojih ciljev ukvarja profesionalno in plačano.
Mala riba, to pa je javnost oz. naše nevladne organizacije, so po svoji moči (ljudje, finančna sredstva, infrastruktura) na samem repu Evrope. Le Romunija in Albanija imata na tem področju slabše stanje.
Zato bo september čas zgodovinske odločitve.
 
Tokrat se ne odloča o odstotku davka gor ali dol, prometnih predpisih ali učnih načrtih. Vse naštete odločitve lahko poslanci tudi prekličejo, če ugotovijo, da so bile napačne. To lahko storijo tudi prihodnji rodovi. Ko pa gre za odločitev, ali bomo dovolili izpuste križancev žabe in paradižnika, vijolic in krompirja ali bakterij in žit v naravo, gre za odločitev, ki je nihče več ne bo mogel preklicati.

Zato se tokrat odloča o naši prihodnosti in prihodnosti prihodnjih rodov.
Ali bo Slovenija imela hrbtenico, da ohrani svojo suverenost, ko gre za nevarnosti kontaminacije našega ozemlja?
Ali so naši politiki že dozoreli, da dojamejo razliko med političimi igricami in igranjem s prihodnostjo?
Ali bodo nevladne organizacije, kljub vsem oviram, pomanjkanju sredstev in ljudi zmogle vztrajati in doseči kritično maso zavedanja javnosti o pomenu tega vprašanja?
Vsi smo na veliki preizkušnji. Vsi se moramo naučiti, da odgovornosti za svoje življenje ne smemo delegirati drugim. To velja tako za nas kot potrošnike, kot tudi za naše politike. 
 << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.