Aktualne novice

Vse, kar teče, še ne odžeja

dodano: 31.7.2007

tiskane novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Da smo izsušeni od sonca in vročine, že vemo. Potimo se in izgubljamo vodo. Da nam največ vode vzame kopanje v morju, pa niti ne pomislimo. Pa je res. Slana voda odpira naše pore in iz našega telesa izvleče veliko umazanije. To je čudovito, očiščevalno in zdravilno, pod pogojem, da umazano vodo hitro nadomestite s čisto.

Vendar ni vsak poln kozarec zmožen opraviti te naloge.
Alkohol, kava, pijače, ki vsebujejo kofein ali taurin, kljub temu da so mrzle in tekoče, telesu niso sposobne povrniti izgubljene vode. Še huje, te pijače v telesu delujejo diuretično, kar pomeni, da omogočajo, da izgubimo še več vode. Zato morate za vsako zaužito kolo ali »energijsko« pijačo ter pivo ali kavo, zaužiti enako ali celo večjo količino vode, da izničite njihovo diuretično delovanje in pridete na pozitivno ničlo. Verjeli ali ne, 3 dl piva in 3 dl vode v vašemu telesu ne bo prav nič prispevalo k rehidraciji celic. Šele voda bo povrnila tisto, kar je pivo izželo.
Da ne omenjamo še kopice obremenilnih dodatkov, kot so barvila, arome, ojačevalci okusov in sladkorji, ki so sestavni del pijač, ki jih zaužijemo, in so za naše telo le dodatno breme.

Modre, rožnate, rumene in zelene obljube ...
V zadnjem času so vse bolj popularne izotonične pijače, ki so namenjene prav rehidraciji, vendar utegne biti pot od obljub do rezultata dolga. Res je, da pri športu ne izgubljamo le vode, temveč tudi soli, zato jih moramo vnašati dodatno, posebej poleti.
Res je tudi, da so soli sestavina, ki jo najdemo na etiketah izotoničnih napitkov, vendar to še ni vse.
Da bi tekočina prišla v celice in medceličnino, morajo biti molekule zelo majhne. To nalogo večinoma lahko opravi le navadna enostavna molekula vode. Če so na to molekulo "obešeni" sladkorji, nekakovostne soli, umetne arome in barvila, potem ima vaše telo s takšnimi snovmi precej opravka, preden iz njih pridobi kaj koristnega za svojo rehidracijo.
 
V naravi raste sadež, ki ima enako elektrolitsko ravnovesje kot naša kri. Gre za sveži kokos. Sok mladega kokosa imenujejo voda življenja, saj ima enako razmerje kalija, natrija in drugih elektrolitov, kot ga najdemo v naši krvi. Voda v sadežu pa je živa voda. V Indiji, na Filipinih in otokih Oceanije je to pogosto edina voda, ki je na voljo. Kokosova voda izgubi vso svojo moč, če jo pasteriziramo ali konzerviramo, zato so jo dolgo časa poznali le popotniki v oddaljene kraje.
Pred dvema letoma pa so Združeni narodi registrirali revolucionaren patent tako imenovane hladne sterilizacije. To pomeni, da kokosovo vodo spustijo skozi posebno plazmo, ki nase veže vse morebitne bakterije, nedotaknjeni pa ostanejo encimi, vitamini, rudnine in izvirni okus. Vse se odvija brez prisotnosti zraka, zato je izdelek zavarovan pred oksidacijo. Takšno čisto kokosovo vodo, brez kakršnihkoli dodatkov, pa pa morate v trgovinah skrbno izbrati med ogromno ponudbo različnih manj kakovostnih približkov.

Naredi sam …
Dobro izotonično pijačo lahko naredite tudi sami. V vodi raztopite himalajsko kristalno sol. Sestavine, ki so v njej, so v tako imenovani koloidni obliki, kar pomeni, da so neprimerno manjše od enakih sestavin, ki jih zasledimo pri drugih oblikah soli. Zato lahko v celicah delujejo kot elektroliti in ne izzivajo težav, ki so povezane z uživanjem bele soli.
V svojo slanico dodajte še žličko agavinega ali javorjevega sirupa in iztisnjen sok grenivke, pomaranče ali limone. Ta pijača odlično odžeja, deluje izotonično in vas bo po naravni poti razkisala in poživila.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: