Aktualne novice

Kam so izginili encimi?

dodano: 3.8.2007

Po petdesetih letih eksperimentov naše prehrambne industrije, kako biti boljši stvarnik od stvarnika, moramo priznati, da je vsa naša sodobno ustvarjena hrana le slabo delo vajencev, za katerimi bo škodo popravljalo nekaj generacij. Novi »znanstveni« dokazi o superiorni moči v laboratorijih ustvarjenih živil so le del promocijske strategije velikih korporacij, ki so naročniki in plačniki teh dokazov.
Narava je potrpežljiva in čaka, da dojamemo, da le v njej najdemo tisto, kar potrebujemo. Težava je le v tem, da tisti, ki imajo denar, nimajo finančnega interesa ugotavljati, kakšne dobrote in zdravilne učinkovine se skrivajo na naših domačih vrtovih in travnikih.

Zakladnice zdravja
Domači vrtovi so v avgustu odlično založeni, zato imamo priložnost, da v poletnih in jesenskih mesecih popravimo veliko krivic, ki jih delamo svojemu telesu.
Vendar pozor. Koristne snovi, ki so v hrani, ne pridejo avtomatično v našo kri in celice. Zaužita hrana lahko vsebuje veliko dobrega, pa naše telo tega ne zmore preobraziti in uporabiti.
Kaj pa če dobrote, ki jih zaužijemo, začnejo delati težave? Če vas brokoli, cvetača in ohrovt neznansko napenjata? Če vam sadje dviga kislino? Če si bob in fižol lahko ogledujete le od daleč?
Našteto lahko pomeni, da vaša prebava stavka. Vzrok temu je lahko v napačnem kombiniranju hrane, v pomanjkanju encimov ali v spremenjeni črevesni flori, kjer so oblast prevzele kvasovke.
O kvasovkah in predvsem glivici kandidi, ki mnogim greni življenje, smo že precej pisali. Druga naklada knjige »Resnice in zmote o kandidi« je bila znova razprodana v enem mesecu in zato zdaj o tem ne bomo napisali niti besede, vsaj dokler knjige ne bomo še enkrat ponatisnili.
Preostale izvode na prodajnih mestih poiščite v trgovinah Sanolabor in boljših knjigarnah.
Zdaj pa si oglejmo druga dva pogosta razloga za težave s prebavo.

Kaj vse ste zmetali vase?
Včasih se je težko upreti obilju dobrot na vrtu. Tako v loncu konča vse, kar vas milo pogleda, ali vse, kar ste navdihnjeno nakupili na tržnici.
Če imate težave s prebavo, olajšajte nalogo svojim prebavilom in zmanjšajte število sestavin, ki jih zaužijete naenkrat. Skuhajte danes korenčkovo juho, jutri bučno, pojutrišnjem brokolijevo. Če uporabite več vrst zelenjave, naj bo ena zelenjava glavna, ostale pa naj bodo le »začimba«. Tako bodo vaši encimi imeli lažje delo zadeti »zmagovalno kombinacijo«, ki bo vse zaužito pravilno presnovila.
Posebej je pomembno, da naenkrat ne zmešate več razlicnih beljakovin (npr. jajca, sir, meso, tofu, sejtan…), ker ima vsaka svoje potrebe po presnovi in se te pogosto »tepejo« med seboj. Npr. meso potrebuje pH 1, jajca in sir pH 2-3, rastlinske beljakovine pa pH 3-4. Če jih zmešate, je telo zmedeno, ker se ne more vseh lotiti naenkrat. Zato bo del beljakovin ostal nepredelan in se bo kompostiral v vašem telesu, kar je odlična podlaga za patogene organizme.
Veliko napako naredimo tudi z mešanjem sadja in zelenjave. Svežega sadja ne uživajte po jedi, ker bo v dolgem procesu prebavljanja vašega kosila v želodcu zavrelo. Sadje je najbolje zaužiti eno uro pred jedjo. Želodec ga bo hitro obdelal in pustil naprej, vi pa boste od njega imeli največ koristi.
Če želite, da bi dobrote, ki se skrivajo v melonah, prišle do vaših celic, jih uživajte kot ločeno jed in jih ne kombinirajte z drugim sadjem, sladoledom ali pršutom.
Zanimivo je, da se zaradi kislin, ki jih vsebuje, paradižnik v presnovi obnaša kot sadje in ga zato svežega ni pametno mešati z zelenjavo.

Hrana, ki se močno oglaša?
Zelišča so naši veliki prijatelji, ko gre za spodbujanje prebave in lajšanje dela našim prebavilom.
Če vas rumene buče napenjajo, jih kuhajte z janežem in začinite s koprcem.
Stročnice, ki jih kuhamo z algami kombu, ne napenjajo. Alge kombu pri kuhanju oddajajo močan vonj, ki na koncu ne vpliva na vonj in okus jedi.
Rdeci fižol azuki (na prodaj je tudi pod imenom rdeča soja) je edini fižol, ki ne napenja. Od začimb mu lahko dodate šetraj in lovorov list. Če ga boste čez noč namočili in kuhali v nesoljeni vodi, bo skuhan v manj kot uri. Potem ga pustite stati še približno pol ure in šele nato posolite.
Ogljikovi hidrati (npr. riž) se bolje prebavljajo, če v vodo dodate še ščepec kurkume.
Lahko jim primešate tudi žličko semen črne ali bele gorčice, ki ste jo pred tem popražili na maščobi (da popoka).

Ko potrebujete nekaj več...
Če pa gre za pomanjkanje encimov, ki bodo procese zagnali v pravo smer, je na voljo nekaj preverjeno naravnih pripravkov. Med njimi so FloraZym (probiotiki in encimi v kapsulah) ter razni kakovostni sokovi.
Naravni encim papain se nahaja v posušenih rezinah sadeža papaje. Ekološko certificirane izdelke podjetja Pharmos ponujajo v specializiranih trgovinah Sanlabor.
Vsebnost encimov je dragoceno kazalo pri iskanju kakovostnih izdelkov.
Če so encimi »preživeli«, to pomeni, da je bil postopek predelave zelo blag in da so hranila ostala nepoškodovana.
Encime vsebujejo nesegrevani napitki. Največ jih je v svežih sokovih.
Japonec Dr. Hagewara je razvil postopek hladnega sušenja, ki je tudi zelo blag in ohranja encime. Njegovi izdelki kot so Zelena magma, korenčkov izvleček in izvleček pšeničnih kalčkov, so odlična zakladnica vitaminov, rudnin in encimov.
Encimi so ohranjeni tudi v procesu hladne sterilizacije, ki jo uporabljajo pri pridelavi napitkov Dr. Martens iz svežega mladega kokosa (COCO Drink).

Ko nagaja presnova maščob?
Večina maščob pri prebavi obremenjuje jetra in žolčnik. Izjema so srednje verižne maščobe, kot je kokosova maščoba, ki za presnovo ne potrebuje encimov in jo takoj, ko zapusti želodec, telo vsrka skozi portalno veno, kot gorivo, ki pospešuje presnovo.
Med srednje verižne maščobe sodijo tudi nepredelane mlečne maščobe. Kozja in ovčja sta najbolj koristni telesu.
Če pa imate težave z žolčnimi kamni, potem je dobro vedeti, da obstaja naravna in učinkovita rešitev, naravno registrirano zdravilo Rowachol. Poleg učinka na raztapljanje žolčnih kamnov in umirjanje bolecih žolčnih krčev, ima to zdravilo dokazan zaviralni vpliv na jetrni encim HMGCoA reduktazo. Gre za zelo pomemben encim, katerega naloga je sinteza holesterola. Načeloma velja, da z zaviranjem delovanja tega encima po naravni poti dosežemo zmanjšanje nastajanje holesterola v jetrih. Študije so pokazale, da se na osnovi delovanja naravnih učinkovin v zdravilu Rowachol spremeni tudi sestava skupnega holesterola. Več nastaja t.i. »koristnega«, visoko nasičenega holesterola (HDL), ki vpliva na zmanjšanje negativnih učinkov povečanih krvnih maščob.

Trebušna slinavka klice na pomoč!
Ko slišimo za trebušno slinavko, takoj pomislimo na inzulin in diabetes, ki v naši civilizaciji dobiva epidemične razsežnosti.
Mnogi se niti ne zavedajo, da je proizvodnja inzulina le ena izmed nalog naše največje tovarne encimov – trebušne slinavke.
Ta pridna žleza mora vsak dan proizvesti do poltretji liter bazične raztopine, s katero varuje vaše črevesje pred poškodbami kisline, ki pride iz želodca. Če v telesu ni dovolj vode, je ta naloga zelo težavna. 
Ob tem mora proizvesti pankreasno amilazo, da pospravi vse škrobe, ki ste jih premalo prežvečili in prehitro pogoltnili. Tudi za beljakovine mora poskrbeti s proizvodnjo proteaz. Na koncu pa dobi v predelavo tudi maščobe (razen srednje verižnih, ki smo jih že omenili) zakaj potrebuje pankreatske lipaze.
Ali vas preseneča, da je rak trebušne slinavke najhitreje rastoča oblika raka?
Zanimivo je, da je A. Vogel dosegal zelo dobre rezultate pri zdravljenju diabetikov z Molkosanom. Trenutno na Švedskem poteka raziskava, ki poskuša ugotoviti vpliv Molkosana na delovanje posameznih encimov. Prvi rezultati so obetavni, več o tem v naslednjih številkah.

Kako lahko preverite hitrost lastne prebave?
Zaužijte večjo količino solate iz rdeče pese ali pojejte polno pest sončničnih semen (čim manj prežvečite). Če imate težave s hemoroidi, metode s sončničnimi semeni ne priporočamo. Potem opazujte svoje blato.
Rdeča pesa ga bo obarvala močno rdeče. Sončnice pa se bodo na izhodu pojavile v enaki obliki, kot so bile na »vhodu«. Pomembno vprašanje je, koliko časa bo minilo od vhoda do izhoda.
Če zagledate rdeče blato v 24 urah, je vaša prebava zelo hitra.
Če vse skupaj traja 36 ur, ni idealno, je pa v mejah povprečja za zahodnjake.
Dva dni in več pomeni, da vaš prebavni vlakec pelje zelo počasi in ga je potrebno pospešiti.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: