Aktualne novice

Vpliv težkih kovin - svinca in kadmija na zdravje

dodano: 16.5.2009

Andreja Hartner (majske novice SZZ)

Prebivalstvo Zgornje Mežiške doline je bilo zaradi pridobivanja svinčene rude v Rudniku Mežica izpostavljeno onesnaževanju okolja in direktnemu vplivu škodljivih težkih kovin na človeški organizem že od 17. stoletja naprej. Za uradni začetek rudarjenja na tem območju velja leto 1665, ko je Hans Sigmund Ottenfels dobil dovoljenje za odprtje rudnika v bližini Črne. Tekom let obratovanja rudnika je prišlo do številnih primerov zastrupitve s svincem. Postopni tehnološki razvoj z uvedbo filtrirnih sistemov je počasi le pripeljal do zmanjševanja emisije svinca v okolje. Leta 1994 pa je končno prišlo do ukinitve proizvodnje svinca v tej zastrupljeni, od vseh pozabljeni dolini. Tako se je v zadnjih letih nevarnost za pojav akutnih zastrupitev s svincem bistveno zmanjšala. Ostaja pa pereč problem dolgotrajne izpostavljenosti koncentracijam toksičnih kovin, ki so prisotne v okolju; predvsem vodi, zemlji in prahu.

V rubriki "Skupaj razkrivamo", pod članki "O zdravem okolju", si preberite nadaljevanje članka z omenjenim naslovom oz. kliknite na http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=151<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.