Aktualne novice

NEMČIJA PREPOVEDALA UPORABO GENSKO SPREMENJENE KORUZE MON810

dodano: 19.5.2009

STA, 18.4.2009

 
Nemčija je zaradi morebitne nevarnosti za rastline in živali prepovedala uporabo in prodajo gensko spremenjene koruze MON810 ameriškega podjetja Monsanto, ki je edina vrsta gensko spremenjene koruze, katere komercialna uporaba je dovoljena v EU. Monsanto se je odzval zelo kritično, Evropska komisija pa bo odločitev Nemčije preučila.

"Prišla sem do sklepa, da obstajajo upravičeni razlogi za domnevo, da predstavlja gensko spremenjena koruza MON810 nevarnost za okolje," je odločitev pospremila nemška kmetijska ministrica Ilse Aigner in pri tem zatrdila, da ne gre za načelno odločitev, ampak za enkraten primer. Pri tem je poudarila, da želi spodbujati nadaljnje raziskave gensko spremenjenih organizmov (GSO).

Monsanto je nemško prepoved že ostro kritiziral in jo označil za nerazumljivo. "MON810 je varna za zdravje ljudi in živali ter za okolje. To dokazuje prevladujoče število znanstvenih raziskav," so poudarili in pri tem dodali, da je ta vrsta GSO v Evropski uniji dovoljena.

"Začasna odprava tega dovoljenja s strani ene od držav članic skozi uporabo t.i. zaščitne klavzule zahteva nova znanstvena dognanja, s katerimi se pod vprašaj postavi varnost nekega gensko spremenjenega organizma," so poudarili in zatrdili, da v tem primeru ni tako.

"Prepričani smo, da razlogi, ki jih je podala ministrica Aignerjeva, niso zadostni za to, da se pod vprašaj postavi varnost proizvoda. Zaradi tega ne upravičujejo prepovedi," so sporočili iz ameriškega biotehnološkega giganta.

Obenem so poudarili, da so pristojni organi povsod po svetu - v EU, ZDA, Kanadi in na Japonskem ter tudi nemški zvezni urad za varstvo potrošnikov in varno hrano (BVL) - vedno znova potrdili varnost MON810, kar potrjuje tudi dejstvo, da njena uporaba narašča.

V Monsantu so napovedali tudi, da bodo počakali na končno odločitev BVL in nato preučili vse možnosti za pravne korake proti prepovedi, s katerimi bi dosegli, da bi nemški kmetje tudi v letošnji sezoni sejanja lahko uporabili MON810.

Zaradi odločitve Aignerjeve po poročanju nemške tiskovne agencije dpa grozi tudi spor znotraj koalicije. Medtem ko socialdemokrati (SPD) in Krščansko-socialna unija (CSU), katere članica je tudi Aignerjeva, zagovarjajo prepoved, pa ji nasprotujejo v Krščansko-demokratski uniji (CDU).

Prepoved pričakovano podpirajo okoljevarstvene organizacije, proti pa so predstavniki kmetov. Proti uporabi MON810 so predvsem na Bavarskem, od koder prihaja CSU, zato so mnogi mnenja, da je Aignerjeva podlegla pritiskom iz največje zvezne dežele. Sama vztraja, da njena odločitev ni politična, saj so na Bavarskem zahtevali celo prepoved testiranj MON810.

Evropska komisija je medtem napovedala, da bo odločitev Nemčije prepovedala. MON810 je sicer edina dovoljena vrsta gensko spremenjene koruze v EU, vendar pa je njena uporaba prepovedana v Franciji, Grčiji, Avstriji, Luksemburgu, na Madžarskem in sedaj še v Nemčiji. Vprašanje pa je kako hitro namerava Bruselj ukrepati.

Ko je komisija pozvala k razveljavitvi prepovedi uporabe in prodaje gensko spremenjene koruze v Avstriji in na Madžarskem, je to večina članic v Svetu EU na marčnem zasedanju okoljskih ministrov zavrnila. Proti razveljavitvi je glasovala tudi Slovenija, ki sicer zakona o gensko spremenjenih organizmih še ni sprejela.

Več na: http://www.welt.de/english-news/article3561040/Germany-set-to-ban-cultivation-and-sale-of-GMO-corn.html
 << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.