Aktualne novice

V Belgiji uradno razglašen brezmesni dan-Belgijsko mesto Gent prvo na svetu uvedlo brezmesne dneve

dodano: 25.5.2009

EVA (Ethical Vegetarian Alternative) - BelgiumS 13. majem je belgijsko mesto Gent, eno od 370 evropskih mest, katerih cilji v boju proti izpustom toplogrednih plinov presegajo cilje Evropske unije, postalo prvo mesto na svetu, ki je uradno razglasilo en brezmesni dan v tednu. 

V skladu s Svetovno organizacijo za hrano in kmetijstvo povzroča govedo 18 odstotkov toplogrednih plinov na svetovni ravni. Zato so se mestni uradniki v sodelovanju z vegetarijansko organizacijo EVA odločili narediti še korak več v našem skupnem boju proti podnebnim spremembam. Pripravljenost  slediti zgledu Genta so pokazala tudi že druga belgijska mesta. 

Prvi vegetarijanski četrtek  je nastopil včeraj, 14. maja, s praznično javno prireditvijo. Tom Balthazar, svetnik v mestnem odboru za zdravje in okolje, je ob tej priložnosti četrtke uradno razglasil za vegetarijanske dneve. 

Kot  uvod v kampanjo je imel mestni svet že teden prej priložnost uživati ob pokušnji vegetarijanskega kosila v mestni hiši. Ob uradni otvoritvi je bil vsakdo povabljen, da se udeleži kampanje za brezmesne četrtke, v njej sodelujoči meščani pa so prejeli vegetarijanske darilne vrečke. Od septembra dalje bodo mestne šole ob četrtkih redno nudile vegetarijanske obroke. Vseh 5000 zaposlenih v mestu bo prejelo brezplačen vegetarijanski načrt mesta in vseh 1500 restavracij brezplačno vegetarijansko kuharsko knjižico, namenjeno zaposlenim. Potekali bodo kuharski tečaji za poklicne kuharje in druge. Mestne menze, kjer se prehranjujejo zaposleni v Gentu, so razširile svojo vegetarijansko ponudbo.

Mesto Gent sta k uvedbi brezmesnih četrtkov spodbudili dve dejstvi:

- vsako zmanjšanje proizvodnje in porabe mesa, katerih posledica so izpusti toplogrednih plinov ter degradacija tal, vode in zraka, dezertifikacija in krčenje gozdov, bo okolju prineslo ogromne koristi

- Gent pa si želi biti tudi zdravo mesto; uravnotežen vegetarijanski obrok ni le ustrezen s trajnostnega vidika, temveč tudi zdrav; Belgijci in Evropejci na splošno jedo preveč mesa in premalo zelenjave, kar ima hude posledice za njihovo zdravje; preveč mesa zviša ravni holesterola, poveča pa tudi tveganje za nekatere vrste raka, sladkorno bolezen in debelost.

S sodelovanjem pri brezmesnem dnevu izberemo zdravje: naše - in zdravje našega planeta.

………………………………………………………………………..

Povezava:
EVA (Ethical Vegetarian Alternative) - Belgium
Tobias Leenaert, EVA vzw, ++32 (0) 494 64.69.38 or ++ 32 (0) 9 329 68
51. tobias@vegetarisme.be<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.