Aktualne novice

Tega se z denarjem ne da kupiti!

dodano: 1.6.2009

junijske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Izkoristimo poletni čas in spoznajmo rešitve, po katerih dobesedno gazimo.

V juniju je čas za nabiranje mnogih zdravilnih rastlin. V tem času nabiramo cvetove bezga, borage, češmina, gloga, kamilice, malin in slezenovca. Proti koncu meseca, odvisno od lege, bo že začela cveteti šentjanževka. Nabiramo tudi vse dišavnice za kuhinjsko rabo ter liste in plodove borovnic, kopriv, ribeza, robid, ozkolistnega trpotca in žajblja.  

Zdravilne rastline nabiramo predvsem zaradi zdravilnih učinkovin, zato moramo vedeti, kdaj jih je v rastlinah največ.

Nadzemne dele nabiramo vedno dopoldan, ko je v njih največ energije. Če nabiramo rastline, ki jih želimo posušiti, je najbolje, da to storimo na dan za cvet (ne glede na to, ali nabiramo cvet ali list). Če nabiramo plodove, potem je najprimernejši dan za plod. Pri tem imamo v mislih setveni koledar Marie Thun, ki je edini napisan na osnovi raziskav, ki jih že desetletja opravljajo z rastlinami.  

V juniju imamo nekaj idealnih dni za nabiranje zelišč, začimbnic in okrasnih rož, ki jih želimo posušiti. To so:
5. junij – petek
14. junij – nedelja
15. junij – ponedeljek
24. junij – sreda

Če vam rastlin ne uspe nabrati v teh dneh ali če nam vremenske razmere ne bodo naklonjene, so sprejemljivi tudi datumi, ko prevladujejo etri toplote (dnevi za plod). To so 9., 10., 19., 22., 26., 27. in 28. junij.

Pripravki, ki jih naredite zase ali svoje bližnje, so neprecenljive vrednosti. Danes je večina zeliščnih pripravkov iz masovne konvencionalne vzgoje, ki so po svojih lastnostih daleč od tistega, kar opisujejo knjige o zdravilnih rastlinah. Z denarjem lahko kupimo tudi kakovostne pripravke iz ekološko vzgojenih rastlin. Taki iz divjeraslih rastlin, ki so same izbrale svojo lego in v zelo težkih pogojih nabrale svoje življenjske izkušnje, pa praviloma niso na prodaj. Te lahko naberete sami. Prosimo vas, storite to s spoštovanjem do zakladov stvarstva. Ne pulite celotnih rastlin in ne poberite vseh rastlin z enega rastišča, ampak naberite le toliko, kolikor potrebujete. Rastline dajte v košaro ali v platneno ali papirno vrečko, in nikakor v plastične vrečke.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: