Aktualne novice

PREDSTAVNIK ZDRUŽENIH NARODOV ZA PREPOVED PLASTIČNIH VREČK

dodano: 4.7.2009

Environmental Leader, 10.6.2009Achim Steiner, izvršni direktor okoljskega programa pri Združenih narodih (UNEP), je povedal, da bi bilo treba po hitrem postopku doseči prepoved plastičnih vrečk, ki so smrtno nevarne živalim v morjih. UNEP je namreč objavil poročilo, ki opredeljuje plastiko kot najbolj vsiljujočo obliko odpadka v oceanih. Ugotovitve poročila kažejo, da kljub mnogim mednarodnim, regionalnim in nacionalnim prizadevanjem za zaustavitev onesnaževanja morja, smeti v oceanih še naprej ogrožajo ljudi, zdravje in varnost, predstavljajo past prostoživečim morskim živalim, škodujejo navtični opremi in onesnažujejo obalna območja po celem svetu.

Čeprav je recikliranje vrečk v ZDA v porastu, pa je po ocenah okoli 90 milijard tankih vrečk na leto zavrženih, poroča časopis McClatchy, in so druga najbolj pogosta oblika smeti v morjih, takoj za cigaretami.

Prepoved plastičnih vrečk se že testira na Kitajskem, kjer so trgovci na drobno za uporabo tankih vrečk lahko kaznovani z denarno kaznijo tudi do 1464 dolarjev, poroča McClatchy. Posledično je uporaba plastičnih vrečk v kitajskih supermarketih padla za 60 do 80 odstotkov (v povprečju za 40 milijard vrečk).<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: