Aktualne novice

PREDSTAVNIK ZDRUŽENIH NARODOV ZA PREPOVED PLASTIČNIH VREČK

dodano: 4.7.2009

Environmental Leader, 10.6.2009Achim Steiner, izvršni direktor okoljskega programa pri Združenih narodih (UNEP), je povedal, da bi bilo treba po hitrem postopku doseči prepoved plastičnih vrečk, ki so smrtno nevarne živalim v morjih. UNEP je namreč objavil poročilo, ki opredeljuje plastiko kot najbolj vsiljujočo obliko odpadka v oceanih. Ugotovitve poročila kažejo, da kljub mnogim mednarodnim, regionalnim in nacionalnim prizadevanjem za zaustavitev onesnaževanja morja, smeti v oceanih še naprej ogrožajo ljudi, zdravje in varnost, predstavljajo past prostoživečim morskim živalim, škodujejo navtični opremi in onesnažujejo obalna območja po celem svetu.

Čeprav je recikliranje vrečk v ZDA v porastu, pa je po ocenah okoli 90 milijard tankih vrečk na leto zavrženih, poroča časopis McClatchy, in so druga najbolj pogosta oblika smeti v morjih, takoj za cigaretami.

Prepoved plastičnih vrečk se že testira na Kitajskem, kjer so trgovci na drobno za uporabo tankih vrečk lahko kaznovani z denarno kaznijo tudi do 1464 dolarjev, poroča McClatchy. Posledično je uporaba plastičnih vrečk v kitajskih supermarketih padla za 60 do 80 odstotkov (v povprečju za 40 milijard vrečk).<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.