Aktualne novice

Slovenja v boju proti podnebni krizi: neodgovorno in brez vizije

dodano: 6.7.2009

julijske novice Skupaj za zdravje človeka in narave18. junija so predstavniki Focus društva za sonaraven razvoj z opozorilno akcijo, na Čevljarskem mostu v Ljubljani, slovensko vlado opozorili, da je skrajni čas, da se resno loti reševanja podnebne krize. »Slovenska vlada se obnaša kot da podnebne krize ni,« meni Barbara Kvac, vodja programa Podnebje v Focus društvu za sonaraven razvoj. »Pri tem se enako ravnodušno in pasivno obnaša tako do že sprejetih nacionalnih zavez zmanjšanja emisij, kot tudi do sprejemanja novega globalnega podnebnega sporazuma,« še dodaja.

Kjub temu, da je 80 % slovenskega prebivalstva zaradi podnebnih sprememb zelo zaskrbljenih, naša vlada še ni pripravljena ukrepati. Izpusti toplogrednih plinov v Sloveniji še vedno naraščajo, vlada pa ne zagotovi sredstev za ukrepe za zmanjševanje. Čeprav se posledice podnebnih sprememb čutijo tudi pri nas, Slovenija nima strategije prilagajanja. Tudi institucionalno naša država ni primerno organizirana, saj se politike in ukrepi sprejemajo neusklajeno in brez vsakršne vizije za varovanje podnebja.

»Vlada se je v koalicijskem sporazumu zavezala k prehodu v nizkoogljično družbo. Zamisel o podnebnem ministrstvu, ki bi lahko koordiniralo prehod na nizkoogljično družbo, je razvodenela v urad za podnebne spremembe, slednji pa po neuradnih informacijah tudi nima zadostne podpore v vladi,« opozarja Barbara Kvac. »<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: