Aktualne novice

Slovenja v boju proti podnebni krizi: neodgovorno in brez vizije

dodano: 6.7.2009

julijske novice Skupaj za zdravje človeka in narave18. junija so predstavniki Focus društva za sonaraven razvoj z opozorilno akcijo, na Čevljarskem mostu v Ljubljani, slovensko vlado opozorili, da je skrajni čas, da se resno loti reševanja podnebne krize. »Slovenska vlada se obnaša kot da podnebne krize ni,« meni Barbara Kvac, vodja programa Podnebje v Focus društvu za sonaraven razvoj. »Pri tem se enako ravnodušno in pasivno obnaša tako do že sprejetih nacionalnih zavez zmanjšanja emisij, kot tudi do sprejemanja novega globalnega podnebnega sporazuma,« še dodaja.

Kjub temu, da je 80 % slovenskega prebivalstva zaradi podnebnih sprememb zelo zaskrbljenih, naša vlada še ni pripravljena ukrepati. Izpusti toplogrednih plinov v Sloveniji še vedno naraščajo, vlada pa ne zagotovi sredstev za ukrepe za zmanjševanje. Čeprav se posledice podnebnih sprememb čutijo tudi pri nas, Slovenija nima strategije prilagajanja. Tudi institucionalno naša država ni primerno organizirana, saj se politike in ukrepi sprejemajo neusklajeno in brez vsakršne vizije za varovanje podnebja.

»Vlada se je v koalicijskem sporazumu zavezala k prehodu v nizkoogljično družbo. Zamisel o podnebnem ministrstvu, ki bi lahko koordiniralo prehod na nizkoogljično družbo, je razvodenela v urad za podnebne spremembe, slednji pa po neuradnih informacijah tudi nima zadostne podpore v vladi,« opozarja Barbara Kvac. »<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.